U WINKELT BIJ FOODIESTORE

 

Vragen? Mail ons - 24/7 Bereikbaar

12 handige tips om zelf brood te bakken in een oven

17/01/2015

Zelf broodbakken is leuk om te doen en bovenal erg lekker. Het is belangrijk om het proces van het broodbakken goed te beheersen. Naast het juiste materiaal (bakblikken, spatels, mengkommen, rijsmandjes) is het ook belangrijk om over de juiste broodbak-kennis te beschikken. Niemand is ooit uitgeleerd en als goede thuisbakker leer je iedere dag weer bij. Hieronder 12 handige tips om zelf je brood te bakken in een oven.

  1. Weeg alle ingrediënten voor dat je begint nauwkeurig af. Als je niet over een weegschaal beschikt waarop je kleine hoeveelheden kunt afmeten, dan kun je het beste de volgen eenheden aanhouden: 1 theelepel zout = ongeveer 3 gram, 1 eetlepel suiker is ongeveer 10 gram.
  2. Bij gebruik van verse gist, eerst goed losroeren en oplossen in lauw warm water. Je kunt naar eigen behoefte iets suiker toevoegen aan het gist.
  3. Gebruik je droge gist inplaats van verse gist dan gebruik je de halve hoeveelheid. Los de droge gist op in ongeveer 100 mililiter water van ongeveer 40ºC en voeg een beetje suiker toe en laat dit rond de 10 minuten staan. Op deze manier verkort je het rijsproces van het brood. Het mooiste en heerlijkste brood krijg je als je voldoende de tijd neemt. Na 30 à 40 minuten is het deeg voldoende gerezen.
  4. Zorg ervoor dat alle ingrediënten én materialen op kamertemperatuur zijn. Een mengkom kun je bijvoorbeeld omspoelen met warm water tot kamertemepratuur.
  5. Op verpakkingen van glutenvrij meel staat waardevolle informatie over onder andere de tijd die je moet mixen maar ook de aanbevolen hoeveelheid vocht. Volg deze adviezen altijd op.
  6. Meet de temperatuur van het vocht (melk of water) met een digitale thermometer af, de temperatuur moet 30ºC zijn. Denk eraan als je gist hebt opgelost in water dat je deze hoeveelheid vocht in mindering brengt op de voorgeschreven hoeveelheid.
  7. Breng het gist en zout niet in direct met elkaar in contact met elkaar, roer daarom het zout eerst door de bloem.
  8. Voor een standaard brood waarin 500 gram meel wordt gebruikt, heb je een broodbakvorm nodig met een inhoud van 2 l liter, dit is een lengte van ongeveer 28 à 30 cm.
  9. Besproei het gerezen deeg met lauw water voor het in de oven gaat. Zet ook nog een vuurvast schaaltje gevuld met water in de oven om uitdrogen van de bovenkorst te voorkomen.
  10. Wanneer je een mooi glanzende korst op het brood wilt laten vormen. Draai dan de oven uit zodra de baktijd is verstreken, Bestrijk dan het gebakken brood met heet water en laat het brood gedurende 60 seconden drogen in de oven.
  11. Wanneer je meerdere broden tegelijk bakt in de oven, reken dan ongeveer 5 minuten baktijd extra.
  12. Klop het brood direct na het bakken uit de bakvorm en leg het brood op een afkoelrooster. Laat het brood hierop onder een theedoek afkoelen. De broodkorst blijft dan lekker stevig en wordt niet hard.
Terug naar nieuwsoverzicht