U WINKELT BIJ FOODIESTORE

 

Vragen? Mail ons - 24/7 Bereikbaar

Broodbakken - de basis ingrediënten en verhoudingen

06/03/2016

Brood kent een aantal basisingredienten en als je deze basis ingredienten in de juiste verhouding met elkaar mengt krijg je eigenlijk altijd een perfect brooddeeg. Bij al het brood dat je zelf bakt moet je ervan uitgaan dat de hoeveelheid meel die je gebruikt staat voor 100%, daarna voeg je de overige ingredienten toe in de onderstaande hoeveelheden.

Basisverhouding brood

  • Water - 60%
  • Gist, vers - 2% (droge gist bijv. in korrel of poedervorm - 1%)
  • Zout - 2%
  • Suiker (indien wenst) - 1 a 2 %
  • Vet/boter (indien gewenst) - 3 tot 5 %

Wat doen de ingrediënten in brood?

Zout brengt het brood op smaak maar houdt ook het vocht vast. Suiker wordt niet gebruikt als smaakmaker maar heeft als hoofddoel de rijs van het deeg te beinvloeden en de kleuring van de korst te beïnvloeden. Het optioneel toegevoegde vet (boter) maakt dat het brood minder snel oudbakken wordt. Suiker en vet (boter) zijn dus optioneel ingrediënten, ook zonder deze ingrediënten lukt het zelf bakken van brood. Basisbroden bestaan eigelijk alleen uit meel, zout, gist en water.

Terug naar nieuwsoverzicht