U WINKELT BIJ FOODIESTORE

 

    • Ambachtelijk en eerlijke producten
    • Snelle levering
    • 14 dagen bedenktijd

Vragen? Mail ons - 24/7 Bereikbaar

Broodbakken met behulp van een oven

22/05/2016

De meest eenvoudige manier om brood te bakken is natuurlijk het bakken van brood met behulp van een broodbakmachine. Echter veel leuker en lekkerder is het zelf brood bakken met behulp van een oven, dat wil zeggen zonder gebruik van een broodbakmachine. Broodbakken met een oven vergt wel meer kennis en techniek. Belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo resulteert te warm water in een slecht deeg wat weer van grote invloed op het eindresultaat. Hieronder staan de handelingen die de basis vormen, per broodrecept verschilt uiteraard wel de handeling op detail.

Het brooddeeg maken

  • Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af met een keukenweegschaal
  • Zeef de bloem met een meelzeef
  • Voeg alle ingrediënten, met uitzondering van eventueel toe te voegen vulling zoals noten en vruchten, in een mengkom en meng de ingrediënten met de hand of met een deegmixer (met deeghaken) door elkaar
  • Kneed het deeg vervolgens zo lang totdat de in de bloem aanwezige eiwitten glad zijn; dit duurt minimaal 15 tot 20 minuten
  • Wrijf het brooddeeg uit met de bal van je hand op het aanrecht (oppervlakte van een klein A-4) en rol het brooddeeg weer terug. Herhaal deze handelingen totdat het deeg stugger wordt en makkelijk van de handen loslaat.

Rijzen van het deeg (de voorrijs)

Om een smakelijk en luchtig brood te verkrijgen is het van belang dat het brooddeeg voldoende rust krijgt om te rijzen. Door de in het brooddeeg aanwezige suikers zal de gist gaan werken en worden de suikers omgezet in koolzuurgas en alcohol (deze verdampt tijdens het bakken). Het koolzuurgas doet het brooddeeg rijzen en maakt het brood lekker luchtig. Laat het deeg bij kamertemperatuur circa 15 tot 25 minuten rijzen, let hier bij op de temperatuur. Gebruik eventueel een rijskast of een mengkom met theedoek.

Het brooddeeg vormen

  • Druk het brooddeeg met de bal van je hand uit tot een ronde schijf met een oppervlakte van 2 vlakke handen
  • Rol de deegplak op in een puntvorm en laat deze ongeveer 15 minuten liggen
  • Druk de puntvorm plat tot tweemaal de lengte van het te gebruiken broodvorm
  • Sla aan beide kanten van het brooddeeg 1/3e deel naar het midden en rol het deeg vervolgens op
  • Druk de uitstekende deegranden stevig aan en maak het brooddeeg op
  • Leg het brooddeeg in het broodbakblik of leg het op de bakplaat

Narijs

De narijstijd bedraagt voor een vloerbrood ongeveer 35 tot 40 minuten en voor een busbrood ongeveer 45 minuten.

Afbakken

  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand in ongeveer 15 minuten
  • Leg de bakplaat of de broodvorm op de bakplaat in het midden van de oven
  • Zet de temperatuur van de oven op de aangegeven stand, bijvoorbeeld een 240 graden
  • De baktijd voor een busbrood bedraagt ongeveer 45 minuten en voor een vloerbrood ongeveer 35 minuten

Smakelijk eten!

Terug naar nieuwsoverzicht