1 juli - Dag van de Komkommer
Het is vandaag 1 juli en deze dag is uitgeroepen tot de Dag van de Komkommer. We eten het allemaal wel eens, het is lekker fris door de salade of op een sandwich en doet het goed in plakjes tijdens een verjaardag. Maar bakken met komkommer? Jazeker! Beperkt dat wel, maar een lekker komkommerbrood is niet te versmaden!
Komkommertijd
In uitspraken wordt de groente vaak aangehaald in tijden met weinig nieuws als ‘komkommertijd’. Een andere uitspraak is ‘Een kromme komkommer is nog geen banaan’, wat wil zeggen dat je dingen die niet te vergelijken zijn, niet moet vergelijken. Zoiets als appels en peren. En vroeger had mijn opa zo’n standaard grapje. ‘Wat is het verleden van komkommer?’ En dat was natuurlijk kwamkwammer. Superflauw maar het brengt nog steeds een glimlach op mijn gezicht want mijn opa vond het zelf altijd zo grappig.
Lekker frisje
Het was deze week warm, zo warm dat er zelfs gebruik werd gemaakt van de jacuzzi door de kids. Hij staat ieder jaar op want ‘we willen het zo graag mam!’. Maar eigenlijk zitten ze er te weinig in, in verhouding tot de aanschafprijs en alles wat erbij komt kijken, zoals het verwarmen bijvoorbeeld. Nou ze bijten maar even door met de hoge gasprijzen van dit moment. Een ijsbad à la Wim Hofman schijnt heel erg in te zijn, haha!
Warm drankje
In ieder geval had ik het plan om een komkommerbrood te maken dit weekend, lekker fris en een beetje ‘soggy’. De fijne versnapering bij hoge temperaturen. Laat het nou ineens een stuk minder warm zijn! Dan maar een kopje thee erbij in plaats van een koud drankje. Zelf vind ik een wat donkerder thee zoals Tiffany’s Breakfast of een meer uitgesproken smaak als Queen Berry goed bij dit broodje passen.
Voor een komkommerbrood het je nodig:
2 eieren, 240 ml zonnebloem olie, 200 gram suiker, 200 gram geschilde, ontpitte en uitgelekte komkommer (ongeveer 2 grote of 3 kleine), 1 tl. Vanillepoeder, 1 tl. citroensap, 300 gram bloem, 1 tl. backing soda, 1 tl. zout, halve tl. bakpoeder, halve tl. nootmuskaat, halve tl. gemalen kruidnagel en als je dat lekker vindt 100 gram gehakte pecannoten.
Komkommerbrood klinkt gezond, maar met 200 gram suiker is dat natuurlijk niet zo. Zelf gebruik ik 150 gram suiker omdat het ik het anders te zoet vindt. Helemaal als je er nog een lekker glazuurtje overheen giet.
Werkwijze:
De komkommer schil je als een aardappel, dit kan eenvoudig met een dunschiller. Vervolgens snij je hem in de lengte door en haal je de pitten eruit. Daarna rasp je de komkommer met een goede rasp. De multi-rasp van Joseph Joseph is hiervoor ideaal. Laat de geraspte komkommer heel goed uitlekken en druk het goed aan met de hand of gebruik een grote lepel om het vocht er zoveel mogelijk uit te halen. Hoe vochtiger de komkommer, hoe natter het broodje. En als het echt nog te vochtig is, dan valt het brood uit elkaar en dat is natuurlijk jammer. Laat het nog een kwartier in het vergiet staan en druk nogmaals een keer goed het vocht eruit.
En dan nu het makkelijke gedeelte: mix alle ingrediënten goed en giet het in een met bakspray ingevet bakblik. Bak je komkommerbrood 60 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden … en klaar!
Dit komkommerbrood is ook lekker om er een glazuurtje. Dit kun je heel eenvoudig met poedersuiker en een beetje melk zelf maken en zo zoet als je maar wil. Laat het brood wel eerst afkoelen voordat je de glazuur eroverheen giet.
Tip
Het komkommerwater kun je opvangen en de schillen kun je gebruiken in een kan met water en schijfjes limoen en ijsblokjes. Zo gooi je niets weg. En het is een gezonde tegenhanger van het zoete maar o zo lekkere brood. Over gezond gesproken, de vakantieperiode komt er weer aan en vakantie betekent zwemmen, tenminste wel in ons gezin. Ik denk dat ik de komende tijd maar wat gezonder ga eten en veel ga bewegen. En terwijl ik me dat bedenk, herinner ik me dat ik me vorig jaar heb voorgenomen om rond maart hier al mee te beginnen en niet op het laatst moment zoals ieder jaar. Missie ‘killerbody’ weer niet geslaagd ☹ Maar wel genoten en dat is minstens zo belangrijk!