7 voordelen van zuurdesembrood
Het is afweer ruim een jaar geleden dat wij schreven dat bij zuurdesembrood bakken een goede starter vereist is! Na vele tevreden thuisbakkers is het leuk te zien welke broodsoort nu eigenlijk het meest populair is onder de thuisbakkers. Een veel gebakken winnaar is: zuurdesembrood. Dit is ook wel begrijpelijk. Zuurdesembrood heeft namelijk veel gezonde voordelen. Daarom in dit boogbericht: de 7 voordelen van zuurdesembrood.
7 Voordelen van zuurdesembrood
- Zuurdesembrood bevat veel vitamines-B
- Zuurdesembrood zorgt voor een goede opname van mineralen
- Zuurdesembrood is goed voor je darmflora
- Zuurdesembrood helpt je gluten af te breken
- Zuurdesembrood houdt de insuline onder controle
- Zuurdesembrood bevat minder acrylamide
- Zuurdesembrood blijft lang goed
Vitamens-B en de opname van mineralen
Normaal gebakken brood bevat de vitamines B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en B11 (foliumzuur). Uit onderzoek is gebleken dat tijdens het normale bakproces deze vitamines voor een groot deel verloren gaan. Bij het zelf bakken van zuurdesembrood gebeurt dit niet, het uiteindelijke gehalte aan vitamines-B ligt dan ook hoger ten opzichte van normaal brood.
In granen zitten fytinezuren, deze zuren dragen er aan bij dat mineralen als calcium, ijzer, en ook magnesium minder goed door het lichaam worden opgenomen. Tijdens het lange rijsproces van zuurdesembrood worden echter de schadelijke fytinezuren afgebroken, hierdoor is je lichaam instaat de mineralen beter op te nemen.
Zuurdesem, lang rijzen en het rottingsproces
Zuurdesem ontstaat door een rottingsproces, ook wel fermentatieproces genoemd. Fermenteren betekent dus dat je iets een beetje laat "rotten". Dit doen wij al sinds duizenden jaren, je hebt al eerder kunnen lezen hoe wij vroeger brood bakten. Het fermentatieproces gebeurd met hulp van bacteriën. Deze bacteriën zijn erg goed voor onze darmflora. Het lange rijsproces van zuurdesembrood zorgt er tevens voor dat stoffen die de kankerverwekkende stof Acrylamide vormen worden afgebroken. Acrylamide ontstaat bij het verhitten van koolhydraatrijke producten, zoals aardappelen en granen.
Team Broodbakshop
Geplaatst op woensdag 21 december 2022 18:05
Goed te horen Lizzy! Fijn dat je de informatie als nuttig hebt ervaren.
Toon meer