Amandelmeel, rijk aan vitaminen en mineralen
Amandelmeel beschikt over vele goede eigenschappen, zo is amandelmeel. Glutenvrij is voor mij als thuisbakker niet nodig, zult u zeer waarschijnlijk denken maar het aantal mensen bij wie een intolerantie voor gluten wordt geconstateerd breidt zich snel uit. Glutenvrij is niet tarwevrij, in speltmeel zitten bijvoorbeeld ook gluten. Voor personen met een allergie of intolerantie voor tarwe is spelt een fijne uitkomst maar personen met een intolerantie voor gluten moeten doorgaans alle glutenbevattende granen vermijden. Omdat amandelmeel glutenvrij is en voldoet aan de eisen voor meelprodukten van de moderne westerse consument is het een uitstekende vervanging voor andere meelsoorten.
Voedingswaarde van amandelmeel
Van de voedingswaarde van amandelen, valt direct op dat ze rijk zijn aan de vitaminen B1, B2, B6 en E. Amandelen hebben ook een hoog gehalte aan de mineralen calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Amandelen zijn bijzonder geneeskrachtig en heel geschikt voor mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsklachten. Verder kenmerken amandelen zich door het hoge gehalte aan goede vetten en hoogwaardige proteine, de rijkdom aan vezels en de hoge energiewaarde. Daarom zijn amandelen niet 'zomaar een tussendoortje ', maar moeten we ze als een volwaardige maaltijd zien, gemakkelijk te combineren met andere ingrediënten.
Amandelmeel en sporten
Door het hoge gehalte aan magnesium zijn amandelen zeer geschikt voor sporters die een hogere magnesiumbehoefte hebben. Amandelmeel is koolhydraatarm en bevat de voedingsstoffen die je als sporter goed kan gebruiken. Het meel is een goed alternatief voor bijvoorbeeld tarwemeel. Voor sporters is het een ideale manier om minder koolhydraten binnen te krijgen en meer eiwitten. Gebruik amandelmeel om brood, gezonde pannenkoeken of andere tussendoortjes mee te maken.