Bakboek tips voor thuisbakkers met passie voor broodbakken
Brood bakken is niet slechts ‘ingrediënten in de bak van je broodbakmachine doen, de timer instellen en op de aankoop drukken’. En voor brood dat je met de hand kneedt en in de oven bereidt is dat net zo. Het is zoveel meer. Het is het genot van de vulling die je samenstelt, een recept uitzoeken dat je aanspreekt, het handmatig kneden van het deeg en de wetenschap dat je over een tijdje je tanden zet in plakje warm brood - om alvast te proeven - met een knapperige korst met zachte vulling. Het is de ingrediënten afmeten en weten dat je met tijd en liefde een waanzinnig lekker broodje op tafel zet. Het is niet slechts een manier om monden te voeden, het is een hobby. Een passie.
Bakboeken
Er zijn veel verschillende smaken, broodsoorten en ingrediënten die je kunt gebruiken als je een brood bakt. Alles is waarschijnlijk wel op internet te vinden, maar het is zo fijn een boek bij de hand te hebben waar je de juiste informatie en recepten vindt over brood. Iets tastbaars waar je altijd naar kunt teruggrijpen op het moment dat jij dat wilt of nodig hebt.
Prettige voorbereiding
Zelf nestel ik me graag op de bank met een glas wijn en een bakboek op schoot om op te zoeken hoe ook alweer precies was. Of inspiratie op te doen en foto’s te bekijken voor een lunch die ik gepland heb met vrienden. Het plezier van het bakken (en eten) begint bij mij dan al bij de voorbereiding.
Er zijn legio boeken over bakken te koop en dat is fijn, maar ook lastig. Welke kies je? Hieronder 5 ‘broodbakboeken’ die je wellicht interessant vindt.
1. De broodbijbel van Christine Ingram en Jennie Shapter.
Dit is met recht een broodbijbel en een echte must-have! Het staat boordevol nuttige informatie en geeft een uitgebreid overzicht van allerlei broodsoorten. De foto’s zijn prachtig en de recepten echt lekker!
Wat zo fijn is van dit boek, is dat je hierin ook uitvoerig geïnformeerd wordt over het bakproces van je broodmachine (instellingen, programma’s, recepten en technieken). Van eenvoudige broden tot veeleisender handgevormde broden, broodjes en cakes. Alles komt aan bod en wordt stap voor stap duidelijk gemaakt. Dit boek zou iedereen die brood maakt of wil maken moeten hebben.
2. Haal meer uit je broodmachine van Marco Bakker
Als je je voornamelijk richt op bakken met je broodbakmachine dan is dit een heel fijn boek. De auteur en hobbybakker geeft zijn passie voor broodbakken met een machine gestalte in dit naslagwerk waarbij de diverse mogelijkheden maximaal worden uitgelicht. De grote diversiteit aan recepten voor brood en broodjessoorten zijn eenvoudig en helder beschreven. Heel praktisch!
3. Warme broodjes van diverse auteurs
Vers brood zonder onnodige toevoegingen, dat is helemaal van deze tijd. En het is een grove misvatting dat het afdoet aan smaak en perfectie. Mals kruim, knapperige korsten en veel karakter, dat is wat in dit boek met 35 ambachtelijke broodrecepten centraal staat. Voor hobbybakkers die gaan voor authentiek en liefde voor echt brood.
4. Samen brood bakken van Emmanuel Hadjiandreou
Ja dit is een fantastisch boek als je met kids ambachtelijk wil bakken! Het beantwoordt vragen over brood, maakt meer bewust over het proces en brengt de belangrijkste principes van het broodbakken tot leven. Je ontdekt hoe waardevol en gezellig het is om samen met je kind aan een ‘broodproject’ (zo noemden mijn kids het, haha) te werken. En de beloning is natuurlijk ook fijn: samen smullen van je eigen brood!
5. De Brooddoos, meer dan kaas en salami
Wil je wel eens iets anders op het brood in de broodtrommel? In dit boek vind je verrassende ‘brooddoosvullingen’ in menuvorm die ecologisch verantwoord zijn. Eigengemaakte drankjes, heerlijke spreads, lunchbox vullingen die de fantasie van je kids prikkelen (en stimuleren om te eten natuurlijk) en meer. Voor als je eens wat anders wil dan een lunchbox met een broodje kaas en salami.
In deze tijd van digitale en snelle informatie ben ook ik vaak te vinden op het internet, maar als ik mijn kastdeur opendoe en daar mijn verzameling boeken zie dan ben ik toch nog steeds verliefd op ieder boek dat er staat, op het gevoel van een boek in de hand, beduimelde bladzijden en de smoezelige vegen en vlekken op de pagina’s van de broodrecepten die ik vaak heb gebakken. En ook al ken ik het recept uit mijn hoofd, dan nog heb ik het boek open op de boekstandaard en kijk ik er af en toe naar. Gewoon, omdat dat zo’n ouderwets heerlijke extra dimensie geeft aan zelf brood bakken!