Bakboeken-tip
Er is een boek dat je als rasechte thuisbakker écht moet hebben. Nu ben ik niet zo van het
‘moeten’ en als iemand mij vertelt dat ik iets moet, gaan mijn hakken gelijk in het zand. Maar geloof
me in dit geval is het dé ultieme tip! Als je inmiddels al een zoektocht bent gestart naar boeken
over broodbakken dan kan ik je hier en nu veel tijd besparen, want met dit boek kun je een hele tijd
vooruit.
Larousse Brood
Ik heb het over het boek Larousse Brood van Erik Kayser. Het is een oogstrelend boek, dat is al
heel fijn en maakt het gelijk een mooi cadeau om iemand te geven voor een verjaardag of kerst.
Ook als je nog twijfelt tussen een kookboek of bakboek, je zult iemand heel blij maken met
Larousse Brood. De auteur van het boek is Eric Kayser, een bekende Franse bakker en auteur die
bovendien wereldwijd meer dan 200 bakkerijen opende onder de naam Maison Kayser. Je vindt
Maison Kayser naast Frankrijk o.a. in Griekenland, Japan, Oekraïne, Chili, Colombia en Taiwan.
80+ recepten en informatie
Het belangrijkste is natuurlijk de inhoud. Naast de meer dan 80 recepten van brood en
viennoiserie, staat het boordevol handige informatie die je op weg helpt wanneer je start als
thuisbakker of informatie wilt opzoeken. Een aantal voorbeelden van lekkere broodrecepten zijn:
brood met honing, noten-vruchtenbrood, ciabatta met boekweit, brood met zongedroogde tomaten,
fougasse en rozemarijn bagels uit de VS.
Stap-voor-stap
De grondbeginselen van het broodbakken komen uitgebreid aan de orde, maar ook zuurdesem,
kneden, modelleren, insnijden en bakken. En als je je daardoorheen hebt gewerkt, zijn daar de
recepten. Klassiekers gecombineerd met heerlijk hartig en verleidelijk zoet. De recepten worden
uitgelegd met handige tips van Eric en verduidelijkt met prachtige stap-voor-stap foto’s. Die foto’s
zijn serieus al om te likkebaarden, soms kijk ik gewoon alleen maar naar de plaatjes en krijg al een
goed gevoel bij de gedachte het te gaan maken (ooit).
Praktisch
Alle recepten zijn te maken in de oven, dus je hebt er geen broodmachine of iets dergelijks voor
nodig. Alleen de grondstoffen natuurlijk en de gebruikelijke accessoires. En rijsmandjes en
broodblikken horen natuurlijk al bij de standaarduitrusting van de thuisbakker dus na een tripje
naar de super kun je gelijk aan de slag!
Gekke bui
Als ik in een gekke bui ben prik ik met mijn ogen dicht een recept uit dit bakboek, dan heb ik zo’n
zin om iets te bakken maar ik weet niet wat. Gelukkig zijn de winkels tegenwoordig altijd open want
vaak betekent het dat er extra ingrediënten gehaald moeten worden. En als het zoete verwen
broodjes zijn, wil een van de kids het na lief vragen wel halen. Tja eigenbelang, haha.
Zuurdesembrood-tip
Larousse Brood pak ik na een aantal jaren nog steeds vaak uit de kast. En het heeft me echt
bewogen om me meer in zuurdesem brood te verdiepen. Toegegeven, ik ben daar nog steeds
geen topfan van, maar ben het meer en meer gaan waarderen. Mijn moeder is er wel dol op, dus ik
maak er wel altijd iemand blij mee. Een boekentip voor het bakken van zuurdesembrood ‘Hoe bak ik
zuurdesembrood’, lekker praktisch en handig om erbij te hebben.
Bonne pâtisserie!
Oh en mocht je het je afvragen; vienoiserie zijn de luxere broodjes die je bij het ontbijt of de koffie
neemt, lekker zoet en soms iets te vet, maar ben er dol op! En de kids ook ;-)