Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 15 Oktober 2021

    Bakingrediënten die je altijd in huis moet hebben

    Als je net begint met het bakken van brood komt er veel op je af. Eén van de belangrijkste vragen is wel: wat moet ik in huis hebben? Natuurlijk kun je als een kip zonder kop alle bakingrediënten kopen die je tegenkomt, lijstjes maken, recepten uitprinten en flink gaan shoppen. Maar het kan ook eenvoudiger.

    Basisvoorraad.

    Wat ik zelf heel praktisch vind, is om een basisvoorraad in huis te hebben van bakingrediënten die ik bijna altijd gebruik als ik een brood bak. Zo grijp ik nooit mis, ook niet als ik out of the blue besluit mijn gezin te verwennen met een zelfgebakken broodje. Om het je gemakkelijk te maken, hieronder een boodschappenlijstje met producten die thuisbakkers altijd kunnen gebruiken en die niet snel bederven.

    Boodschappenlijstje.

    Suiker. En dan is het handig om gewone fijne kristalsuiker te hebben, maar ook witte, lichtbruine en basterdsuiker en natuurlijk vanillesuiker. Zo vergroot je je mogelijkheden enorm!

    Tegenwoordig wordt er ook veel suikervrij of suikerarm gebakken, maar we houden het hier nog even bij het traditionele bakken. In de loop van de tijd zul je zelf gaan ontdekken hoe je recepten aanpast en ingrediënten vervangt op de juiste manier.

    Bloem en zelfrijzend bakmeel, om overduidelijke redenen. Want zonder deze twee basisproducten voor broodbakken begin je helemaal niets.

    Bakpoeder, baking soda, gist en zout. Hiermee laat je je brood rijzen en bakken, geef je het lucht en versterk je de smaak. Probeer eens een broodje te bakken volgens een traditioneel recept en hetzelfde broodje nog eens maar dan zonder toevoeging van zout. Zelf een klein beetje zout maakt veel verschil in de smaakbeleving. Het is zo’n geval waarbij je zegt: ‘Ik proef niet dat het erin zit, maar als ik het weglaat proef ik het wel.’

    Eieren, ongezouten roomboter en zonnebloemolie. Om je deeg en dus je brood smeuïg en soepel te maken en het niet te laten aanbakken.

    Melk en slagroom voor volheid, volume en ook soepelheid van je deeg.

    Vanille extract, citroenen en chocola als smaakversterker of smaakaccenten te creëren.

    Grijp nooit mis.

    Met deze basis ingrediënten kun je op het moment dat je denkt: ‘Nu heb ik zin om een brood te bakken’, ook daadwerkelijk aan de slag gaan. De ‘droge’ ingrediënten vind je in onze Broodbakshop, deze worden fijn thuisbezorgd. De overige producten van het lijstje haal je zo bij de supermarkt dus je hoeft er niet eens extra voor te shoppen. Lekker praktisch dus!

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »