Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - broodbakshop.nl - Zaterdag 28 Januari 2023

    Bakken met pindakaas

    Zoals de meeste mensen zie ik altijd als een berg op tegen uitvaarten, maar je ontkomt er niet aan. Leven gaat nu eenmaal gepaard met overlijden. Toch is het tegenwoordig steeds meer gewoon om de uitvaart te regelen zoals hij of zij dat wil of zoals hij of zij was. Ze zeggen dan zo mooi ‘zijn of haar leven vieren’ tijdens de uitvaart.

    Deze week is een oom van mijn man overleden. Hij was een hele gezellige, bourgondische man en door iedereen geliefd. Hij overleed rustig in zijn slaap op de respectabele leeftijd van 89 jaar.

    Eigenaardigheid

    De oom van mijn man had één eigenaardigheid: zijn hele leven - of in ieder geval zolang hij zich kon herinneren - at hij iedere dag zowel bij het ontbijt als bij de lunch twee boterhammen met pindakaas. Zijn vrouw en kinderen hebben meerdere malen geprobeerd hem te verleiden met ander beleg, maar het mocht niet baten; pindakaas bleef zijn all-time favorite. Zoveel als hij van pindakaas hield, zo dol was hij ook op kamperen in Frankrijk en er gingen dan ook steevast een paar grote potten pindakaas mee in de caravan. Waar het op ging was niet belangrijk, bruin brood, wit brood, stokbrood, beschuit, oerbrood, desembrood. Hij vond het allemaal even lekker, als zijn favoriete beleg er maar op zat,

    Ode aan zijn leven

    Ik kan me voorstellen dat zijn gezin dat wel eens ergerlijk vond, maar ik bewonderde zijn standvastigheid. En hij is er toch maar gezond oud mee geworden. De uitvaart moest een ode aan zijn leven zijn en zijn vrouw vroeg me of ik wilde helpen. Natuurlijk wilde ik dat wel. Een nicht van mijn man wilde ook graag wat doen, dus we besloten het samen op te pakken. Het thema moest en zou - hoe kan het ook anders - pindakaas zijn. ‘Maar niet gewoon een bammetje pindakaas hoor’, zei zijn vrouw nog.

    Koek en cake

    We hebben niet zoveel tijd om het voor te bereiden en te maken, dus het moet niet heel ingewikkeld worden. Ik had wel eens pindakaaskoekjes gemaakt, die zouden we in ieder geval maken en de nicht had ook een goed idee, we maken een oma’s cake met pindakaas en Snickers. Eigenlijk is dat heel simpel, als je de boter met de mixer zacht klopt dan voeg je 4 eetlepels pindakaas toe per 400 gram Oma’s cakemix. Als je het beslag klaar hebt doe je er 5 in stukjes gesneden Snickers door. Vorm in de oven en wachten tot hij klaar is. Zo simpel eigenlijk! Een stukje taart mag ook niet ontbreken vinden we en dus bakken we ook 3 pindakaastaarten. Al met al moeten we toch heel wat werk verzetten in een korte tijd.

    Bakblikken en vormen

    Om alles te maken hebben we een aantal bakblikken nodig. Mijn siliconen cakevorm is natuurlijk heel goed te gebruiken voor alle soorten cake en verder heb ik nog een blauwstalen vorm. We besloten ze beide twee keer te gebruiken. Voor de taart zoek ik ook alvast de benodigdheden bij elkaar. Een deegschraper,

    bakkwast een grote mengkom van 8 liter en een gezellige groene mengkom voor het koekjesdeeg en natuurlijk de mixer, die staat ook klaar.

    Pindakaastaart

    Voor de taart gebruiken we de chocolade cakemix en een grote rechthoekige cakevorm. Voor de vulling roeren we 100 gram roomkaas, 150 gram pindakaas en 50 gram poedersuiker goed los met een garde. In een andere kom kloppen we 100 ml slagroom en een half zakje klop-fix met een mixer tot deze goed stijf is. Daarna spatelen we het pindakaasroommengsel erdoorheen.

    Als de cake is afgekoeld snijden we hem door en op de onderste laag verdelen we de vulling, waarna we de bovenste helft er weer op plaatsen. De taart moet daarna 2 uur in de koelkast staan.

    Een knapperig nootje

    Om de taart af te maken roosteren we 60 gram gezouten pinda’s zonder olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Flink roeren tussendoor zodat ze niet aan een kant zwart worden. Als ze lekker bruin zijn aan alle zijden dan halen we ze van het vuur en laten ze goed afkoelen. Gelukkig zijn we met z’n tweeën anders zou het lastig zijn om alles op tijd af te hebben.

    Nougatine

    Als de pinda’s zijn afgekoeld hakken we ze in stukjes. Dan verwarmen we 200 gram basterdsuiker met 20 ml zonnebloemolie in een pan met dikke bodem, ongeveer een kwartier op laag vuur tot het gekarameliseerd is. De gehakte pinda’s erdoor en goed roeren het met een houten lepel. Het mengsel spreiden we uit op een bakpapier en we laten het in 60 minuten koud en hard worden. Daarna breken we het in stukjes en gebruiken we het als versiering voor de taart. Om het nog wat leuker te maken denk ik dat ik ook nog wat toefjes slagroom op de taart aanbreng voordat ik de nougatine versiering over de taart verdeel.

    Liever alleen in de keuken

    Eerlijk gezegd ben ik benieuwd of alles gaat lukken en of we kunnen samenwerken. Ik ben eigenlijk niet zo goed in ‘bakken als team’ (tot grote vreugde van onze kids) en doe liever mijn eigen ding in de keuken. Helemaal nu, nu we eigenlijk aan de slag gaan om een verdrietige reden.

    Het plan

    Overmorgen is het zover. We zijn ons aan het voorbereiden en hebben de boodschappen al in huis. De uitvaart is gelukkig pas in de middag, dus we hebben een dag en ochtend om het klaar te maken. Voor iedere naaste een bordje met een pindakaaskoekje, een plakje pindakaascake en een stukje pindakaastaart, dat is het plan. Oh en een heel klein stukje witbrood met een beetje pindakaas erop. Zo is het bammetje pindakaas toch nog vertegenwoordigd.

    Mixed emotions

    Het is vreemd dat je naar iets kunt uitkijken wat eigenlijk zo verdrietig is. Dat zijn zulke tegenstrijdige emoties die ik ervaar. Ik zie er namelijk best tegenop om afscheid te nemen, het besef dat zijn gezin, wij als familie en zijn vrienden deze prachtige man moeten missen valt me zwaar. Tegelijkertijd kijk ik er naar uit om iedereen op de uitvaart te voorzien van iets lekkers en iets dat echt bij hem past. En door dat te doen geven we ze een laatste mooie herinnering, namelijk het delen van pindakaasmoment. Het is iets wat de oom van mijn man zelf iedere dag deed en ik ben dankbaar dat ik kan en mag meehelpen om zo’n passend afscheid te helpen realiseren.

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »