Bakvormen koop je online maar waar moet je op letten bij aanschaf?
Het onmisbare gebruiksvoorwerp in het assortiment van de thuisbakker is natuurlijk de bakvorm. Ze
zijn er in verschillende soorten en formaten. Je kunt bakvormen kopen voor koek, cake en taarten en
brood. En voor iedere gelegenheid; harten voor Valentijn, dieren voor de kleine bakkertjes,
rechthoeken voor kleine broodjes, vormen voor kerst en Sinterklaas, sterren, vierkanten en
driehoeken .. de keuze is reuze zeg maar.
Bakvorm kopen?
Goed idee! Maar waar let je eigenlijk op? Een goede bakvorm zorgt voor een mooi resultaat en gaat lang mee. Het gemak waarmee je een cake of brood uit de vorm haalt verhoogt ook nog eens je bakplezier. Weet je het nog van vroeger, toen had je werkelijk overal bakpapier voor nodig of heel veel bloem om ervoor te zorgen dat je zorgvuldig bereidde cake of brood ongeschonden uit de vorm kwam. Dat hoeft gelukkig niet meer.
Bakblikken en broodvormen
Blauwstaal
Broodvormen van blauwstaal zijn gewild bij professionele bakkers. Ze nemen snel warmte op en
verdelen deze gelijkmatig over de vorm. Behandel een broodvorm van blauwstaal met zorg en hij
blijft je een leven lang trouw. Hij staat garant voor een snel en regelmatig bakproces.
Metaal met antiaanbaklaag
Met een antiaanbaklaag haal je je brood of cake makkelijk uit de vorm en laten we eerlijk zijn; dat
scheelt een hoop frustratie. De ovenwarmte wordt goed verdeeld voor een mooi en egaal resultaat.
Nog een gemak zit ‘m in de behandeling, want dit bakblik maak je eenvoudig schoon met warm
water en een sopje.
Terracotta aardewerk
Ga je voor authentiek? Overweeg dan eens een terracotta aardewerken broodbakvorm, mijn
persoonlijke favoriet! Deze bakvorm reguleert de luchtvochtigheid in de oven tijdens het bakken,
geeft een goede narijs en zorgt voor die heerlijke krokante broodkorst. Wat ik zelf zo fijn vind van
deze bakvorm is dat het er zo ouderwets gezellig uitziet. Alsof ik samen met mijn oma het brood
maak en dat nostalgische gevoel maakt de smaak nóg lekkerder. Echt.
Siliconen bakvorm
Heel populair zijn siliconen bakvormen. Logisch want in het bijzonder voor kleinere broodjes en
cakejes zijn deze vormen superhandig! Je plopt ze er als het ware gewoon uit. Niks geen geplak of
bodems die in de vorm blijven zitten, gewoon geen gedoe. Mijn kids liet ik voor de zekerheid altijd
hun baksels maken met siliconen vormen want dan wist ik dat afgezien van de smaak, de
teleurstelling in ieder geval niet van de bakvorm kwam. Wel is het belangrijk om erop te letten dat
je écht gaat voor kwaliteit en niet voor rommel. Goede kwaliteit betekent: 100% silicone, BPA vrij en
smaakneutraal. Twijfel je over de kwaliteit? Bij een bakvorm van 100% siliconen is de structuur lekker
flexibel maar toch stevig en overal gelijk.
Keuzes, keuzes, keuzes
Lekker bakken betekent keuzes maken. Wat wil ik bakken? Welke ingrediënten heb ik nodig? Het
liefst heb ik alles al in huis natuurlijk. En welke hulpmiddelen gebruik ik daarbij? Ik moet eerlijk
zeggen, ik grijp nooit mis en heb ik na jarenlang sparen een behoorlijke hoeveelheid verschillende
vormen en soorten in de voorraadkast. Dat vind ik handig, want ik beslis gewoon op basis van gevoel
en emotie wat ik gebruik per keer. Dat bakken waar ik zin in heb op de manier zoals ik dat wil, daar
kan niets tegenop!