Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 10 December 2021

    Bereid je brood voor op de winter

    Wat is het opeens koud buiten!! De afgelopen jaren was het pas na de jaarwisseling koud! Ik ben er
    eigenlijk nog helemaal niet aan toe en moet zelfs mijn bakingrediënten voor de wintermaanden nog
    kopen!

    Brood en kou

    Een van de voordelen van de kou is dat ik me weer helemaal kan storten op baksels die ik
    voornamelijk in de winter maak. We eten dan vaak wat steviger en ik denk dat dat komt omdat we
    meer verbranden als het koud is. Aan de andere kant vraag ik me af of dat echt zo is. Vroeger was dat
    waarschijnlijk wél echt zo, maar tegenwoordig hebben de meeste mensen wel voldoende reserves
    om de winter door te komen op ‘zomervoedsel’. En dat geldt eigenlijk ook voor ons, want wij zijn nou
    eenmaal rasechte gelegenheidsgenieters!

    Winterbrood

    Dus .. we doen er lekker aan mee. Stamppotjes, stoofpotjes en gevulde soepen, volle rode wijnen,
    warme chocolademelk met (teveel) slagroom en winterbrood. Nu hoor ik je denken: ‘Winterbrood?’
    Ja! Het zal vast niet een officiële benaming zijn, maar ik noem het gewoon zo. Het zijn broden die wat
    meer energie geven, donkerder en steviger zijn. Een paar voorbeelden zijn: extra donker
    meergranenbrood, donker berenbrood, vikingbrood, waldkorn en desembrood. Je kunt eenvoudig de
    bakingrediënten kopen in handige kant-en-klare mixen. Al mijn ingrediënten voor brood bestel ik bij
    Broodbakshop, zoals je wel zult verwachten ;-) Tussendoor bak ik ook nog wel eens een gezond
    eiwitrijk broodje als tegenhanger voor deze zware jongens, maar eerlijk gezegd geniet ik enorm van
    ‘mijn winterbroden’. En dan het liefst met een laagje roomboter.

    Lekker combineren

    Het fijne van deze broden is dat ze ook uitstekend combineren met een gebonden soep. Vooral onze
    oudste is daar dol op en doopt zijn brood altijd vol enthousiasme in de zoete aardappelsoep. En als
    het brood iets droog is geworden maak ik er brood-, maanzaad- of kaasstengels van, of croutons. De
    croutons maak ik een klein beetje zoutig dan kunnen ze als topping worden gebruikt bij bijvoorbeeld
    de stamppot, macaronisalade, pizza of eigenlijk waarbij je maar wil. Oooh zo lekker die ‘crunch’ als je
    aan het kauwen bent. De kids en ikzelf vinden het heerlijk, mijn man ergert zich vooral aan het lawaai
    dat we maken, haha.

    Broodpudding

    Wat ook leuk is als je brood over hebt en eens iets anders wil maken: een broodpudding. Met
    bijvoorbeeld appel en kaneel, of peer amandel en kardemom. Gezellig aan de keukentafel met z’n
    allen met een plakje broodcake en een kopje thee, terwijl buiten het buiten muts- en
    handschoenenweer is. Wie geniet daar nou niet van?

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »