Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - Broodbakshop - Donderdag 3 Maart 2022

    Brood insnijden met een lame

    Soms geeft het zoveel voldoening: een perfect gebakken brood met een mooi raster erbovenop.
    Normaal gesproken bak ik doordeweeks lekker rechttoe rechtaan. De een vindt licht brood lekker, de
    ander donker en mijn middelste zoon is verzot op zonvolkoren. Dus dat is afwisselen geblazen en
    ertussendoor laveren om iedereen tevreden te houden op een praktische manier. Want ik ga
    natuurlijk niet iedere dag vier verschillende broden bakken. Zelf vind ik alles lekker en hou ik juist van
    afwisseling, steeds hetzelfde gaat me snel vervelen. De mannen hier in huis hebben dat probleem
    blijkbaar niet en ze eten stuk voor stuk het liefst hun ‘eigen brood’. En roepen ‘dan maak of haal je
    het toch gewoon zelf’ dat werkt niet, want daar zijn ze dan weer te lui voor, haha.

    Mooi patroon

    Tussen het tevreden houden door bak ik uiteraard ook wel eens iets wat ik wil. Bijvoorbeeld heel
    donker met veel pitten en zaden. En wat ik dan ook zo leuk vindt om te doen is een mooi patroon op
    het brood maken. Het vergt enige oefening, maar het ziet er fantastisch uit als het lukt.
    Vooral als we visite krijgen of als ik iets moet meenemen, bijvoorbeeld voor het kerstdiner voor de
    jongens vroeger, dan steek ik graag de ogen uit van de toeschouwer. Of de andere moeders. Ja
    helaas, ook ik deed soms echt mijn best om de andere moeders af te troeven. Heel vermoeiend en
    wat dat betreft ben ik blij dat ze niet meer op de basisschool zitten.

    Broodmesje

    Ik dwaal af .. Voor het maken van de mooiste inkepingen in je brood gebruik je een lame, ook wel
    broodmesje, brood-insnijmesje, bakkersmesje of bread scoring tool genoemd. En scoren doe je er
    zeker mee. Een lame is in wezen een heel scherp roestvrijstalen mesje speciaal om zelfs in plakkerig
    en stevig deeg te kunnen snijden. Je gebruikt hem het liefst met de punt, omdat hij dan het beste
    door de deeglaag heen snijdt en het deeg niet gaat trekken.

    Even oefenen

    Direct na het insnijden moet het brood gelijk in de oven, anders gaat de spanning eraf en valt de
    inkeping helemaal open. Het is dus belangrijk om te oefenen en jezelf enige slagvaardigheid aan te
    leren. Denk dus van tevoren goed na over het patroon dat je wil maken, teken het desnoods op een
    papier en begin niet zo maar wat te snijden.

    Het gebruik

    Tijdens het snijden hou je de lame onder een hoek van ongeveer 30 graden, zo krijg je het mooiste
    resultaat. Maak het mesje wat vochtig met water voordat je gaat snijden en hou het schoon van
    restdeeg. Is je deeg heel plakkerig of vochtig dan kun ook wat olie op het mesje sprayen. Het mesje
    heeft vier punten en je kunt iedere punt gebruiken. Monteer daarvoor het mesje desgewenst zo dat
    je een nieuwe punt kunt gebruiken wanneer je dat wil. Hou hem goed schoon en je hebt er heel lang
    plezier van!

    Een lekker zelfgemaakt broodje, een prachtige bovenkant om mee te pronken en een tool die heel
    weinig ruimte in beslag neemt. Ik vind het een eenvoudige, maar hele fijne aanwinst voor iedere
    (amateur) bakker!

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »