Brood insnijden met een lame
Soms geeft het zoveel voldoening: een perfect gebakken brood met een mooi raster erbovenop.
Normaal gesproken bak ik doordeweeks lekker rechttoe rechtaan. De een vindt licht brood lekker, de
ander donker en mijn middelste zoon is verzot op zonvolkoren. Dus dat is afwisselen geblazen en
ertussendoor laveren om iedereen tevreden te houden op een praktische manier. Want ik ga
natuurlijk niet iedere dag vier verschillende broden bakken. Zelf vind ik alles lekker en hou ik juist van
afwisseling, steeds hetzelfde gaat me snel vervelen. De mannen hier in huis hebben dat probleem
blijkbaar niet en ze eten stuk voor stuk het liefst hun ‘eigen brood’. En roepen ‘dan maak of haal je
het toch gewoon zelf’ dat werkt niet, want daar zijn ze dan weer te lui voor, haha.
Mooi patroon
Tussen het tevreden houden door bak ik uiteraard ook wel eens iets wat ik wil. Bijvoorbeeld heel
donker met veel pitten en zaden. En wat ik dan ook zo leuk vindt om te doen is een mooi patroon op
het brood maken. Het vergt enige oefening, maar het ziet er fantastisch uit als het lukt.
Vooral als we visite krijgen of als ik iets moet meenemen, bijvoorbeeld voor het kerstdiner voor de
jongens vroeger, dan steek ik graag de ogen uit van de toeschouwer. Of de andere moeders. Ja
helaas, ook ik deed soms echt mijn best om de andere moeders af te troeven. Heel vermoeiend en
wat dat betreft ben ik blij dat ze niet meer op de basisschool zitten.
Broodmesje
Ik dwaal af .. Voor het maken van de mooiste inkepingen in je brood gebruik je een lame, ook wel
broodmesje, brood-insnijmesje, bakkersmesje of bread scoring tool genoemd. En scoren doe je er
zeker mee. Een lame is in wezen een heel scherp roestvrijstalen mesje speciaal om zelfs in plakkerig
en stevig deeg te kunnen snijden. Je gebruikt hem het liefst met de punt, omdat hij dan het beste
door de deeglaag heen snijdt en het deeg niet gaat trekken.
Even oefenen
Direct na het insnijden moet het brood gelijk in de oven, anders gaat de spanning eraf en valt de
inkeping helemaal open. Het is dus belangrijk om te oefenen en jezelf enige slagvaardigheid aan te
leren. Denk dus van tevoren goed na over het patroon dat je wil maken, teken het desnoods op een
papier en begin niet zo maar wat te snijden.
Het gebruik
Tijdens het snijden hou je de lame onder een hoek van ongeveer 30 graden, zo krijg je het mooiste
resultaat. Maak het mesje wat vochtig met water voordat je gaat snijden en hou het schoon van
restdeeg. Is je deeg heel plakkerig of vochtig dan kun ook wat olie op het mesje sprayen. Het mesje
heeft vier punten en je kunt iedere punt gebruiken. Monteer daarvoor het mesje desgewenst zo dat
je een nieuwe punt kunt gebruiken wanneer je dat wil. Hou hem goed schoon en je hebt er heel lang
plezier van!
Een lekker zelfgemaakt broodje, een prachtige bovenkant om mee te pronken en een tool die heel
weinig ruimte in beslag neemt. Ik vind het een eenvoudige, maar hele fijne aanwinst voor iedere
(amateur) bakker!