Sluiten
Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 23 December 2021

Brood van de bbq met Dutch oven-brood

Vorig jaar schoot ik helemaal in de stress. We zouden met vrienden gezellig bbq-en en dat zou bij
ons zijn. Hartstikke leuk.


Krijg ik letterlijk de avond van tevoren van mijn vriendin een berichtje: ‘Oh ja, ik was nog vergeten
te vertellen dat ik vegetarisch ben geworden.’ BAM! Die kwam hard aan, want ik had werkelijk alles
gepland vanaf het moment dat de bbq aan ging tot het moment dat we zouden stoppen. En daar
zat niet veel geschikts bij voor een vegetariër. Zelf eten we niet iedere dag vlees, maar een
barbecue, daar hoorde in onze ogen echt vlees bij.

Het knaagt

Het zit in mijn natuur om een goede gastvrouw te zijn en iedereen te voorzien van heerlijk eten. Ik
geniet ervan als anderen genieten zeg maar. Je begrijpt dus vast wel mijn acute stress. Ik had nog
net tijd om wat extra groente te halen en wat fruit voor erbij maar daarmee hield het wel op.
Uiteraard serveerde ik ook brood, dus vult dat wel, maar het principe van barbecueën is toch dat je
iets eet wat geroosterd is. Het was gezellig en mijn vriendin zei dat ze genoeg en lekker had
gegeten, maar … het knaagde aan me. Dit zou me niet nog een keer overkomen.

De oplossing

Op kerstavond hebben wij weer met onze vrienden afgesproken en we gaan weer barbecueën,
een winter-bbq. Stevige stukken geroosterde groenten gecombineerd met een lekker bouillonnetje,
een pittig gekruide picanha en wat spiesen. En ik heb mijn vega-bbq-skills geüpgraded en
portobello’s en groentesticks voorbereid.

Brood van de bbq

Maar het leukste is het brood dat we op de barbecue gaan bereiden. Ik heb er zelfs een tweede
barbecue voor aangeschaft, echt waar! Want het is zo ontzettend leuk en een echte aanrader: een
Dutch oven-brood. Ik maak er meerdere. Je kan het brood vullen met bijvoorbeeld een paar
gekookte eieren. Of maken met kruiden als rozemarijn en zout, olijven en zongedroogde tomaten
of noten met een vleugje honing. Het brood krijg een bijzondere smaak van de hete kolen en een
knapperig korstje.

Broodpan Dutch Oven

De aanschaf van de Broodpan Dutch Oven is wat mij betreft meer dan de moeite waard geweest.
Het staat gezellig, is anders dan het standaard stokbroodje bij de bbq en iedereen kan ervan
meegenieten. In mijn zoektocht naar iets leuks op de barbecue voor vegetariërs is dit toch wel het
allerbeste wat ik tegenkwam. En je kan er natuurlijk ook gewoon lekker wat spek omheen binden,
het hoeft niet per se zonder vlees.

Terwijl we tijdens de winter barbecue wachten tot het brood gaar is, roosteren we marshmallows
en kastanjes, en drinken we een glaasje Glühwein. Ik word al blij als ik er aan denk. Nu alleen nog
hopen dat het op kerstavond droog is.

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »