Broodbakken met rijsmandjes, het hoe en waarom
Iedere ochtend ontbijten met vers brood zoals je bij de echte bakker vindt? Gezond speltbrood, zachte lichtbruine bolletjes of liever een brioche bij een kopje thee? Bak je eigen brood en geniet van de geur en smaak zoals vers gebakken brood bedoeld is. Met het juiste recept, een goede oven en een top broodbakvorm kun je direct aan het bakken van het perfecte ontbijt, lunch of lekker tussendoortje. Maar.. vergeten wij niet iets? Voor het thuis bakken van ambachtelijk basis brood is een rijsmandje(bannetons, brotformen) namelijk onmisbaar. Het rijsmandje wordt gebruikt om het brooddeeg in te laten rijzen. Een goed rijsproces is een van de belangrijkste onderdelen van het succesvol bakken van ambachtelijk brood.
Soorten rijsmandjes
Een rijsmandje geeft steun en vorm aan het deeg tijdens het rijsproces. Rijsmandjes worden gemaakt van riet, houtvezel en kunststof. Rieten en houten rijsmandjes nemen tijdens het rijsproces ook een beetje vocht uit het deeg op waardoor de buitenkant van het deeg minder gaat plakken. Deze dunne, iets drogere laag zorgt ervoor dat je het deeg ook iets makkelijker kunt insnijden met een lame. Dit wordt ook wel scoren genoemd. Het insnijden van deeg zorgt ervoor dat het brood mooi kan openen tijdens het bakken. De meest gebruikte rijsmandvormen zijn rond of ovaal en hebben een inhoud voor 500 gram, 750 gram tot en met 1 kilogram deeg.
Kan ik mijn rijsmandje ook gebruiken als broodbakvorm?
Een rijsmandje is puur bedoelt om het deeg te laten rijzen tijdens het rijsproces. Het gebruikte materiaal waaruit een rijsmandje bestaat is niet geschikt voor gebruik in een oven. Hoewel de rijsmandjes niet tegen extreme hitte kunnen, zijn de kunstof rijsmandjes wel te gebruiken in de kou van bijvoorbeeld een vriezer. Ben je opzoek naar, of wil je bakvormen online kopen? Broodbakshop.nl biedt een uitgebreid assortiment broodbakblikken en bakvormen van emaille, keramiek, metaal, staal en terracotta waaronder handzame bakblikken en broodbakvormen met of zonder antikleef laag.