Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 24 Juni 2022

    Broodbakken voor een mannenborrel

    Mijn man heeft een aantal keren per jaar een ‘borrel’ met overnachting met zijn jeugdvrienden. Ze kennen elkaar al vanaf de middelbare school en het is een bont en hecht gezelschap van zes mannen. Fantastisch hoe ieder zijn eigen weg is gegaan zonder dat het contact is verwaterd. Natuurlijk zijn er perioden geweest van minder contact, vooral rondom de tijd dat een aantal van hen - en wij ook - kinderen kregen, maar het heeft alle testen der tijd en omstandigheden tot nu toe doorstaan en dat zal ook wel zo blijven.

     

    Jeugdherinneringen

    Ze komen steeds bij een ander bij elkaar. Een van hen woont heel klein en heeft een jong gezin, als ze daarnaartoe gaan slapen ze met z’n allen in een B&B in de buurt. Wat zullen die mensen blij zijn als ze weer vertrekken, want je kunt je voorstellen dat zes jeugdvrienden op middelbare leeftijd voor nogal wat rumoer zorgen. Johnny Walker is hun ‘lijfdrank’ en dat was vroeger (of eigenlijk tot een aantal jaren geleden) echt een ding. De flessen moesten leeg. Tegenwoordig genieten ze gelukkig meer van het alcoholische goud en halen ze er hilarische jeugdherinneringen bij op. Meestal heel gemoedelijk bij een vuurtje in de tuin.

     

    Gezelligheid

    Een en al gezelligheid dus en tussendoor nog de nodige serieuze gesprekken natuurlijk. Volgende week is het de beurt aan mijn man om gastheer te zijn voor zijn vrienden. De jongens vinden het stoer en zitten er in het begin nog bij wel bij, maar als ze beginnen met de verhalen die ze iedere keer oprakelen dan houden ze het toch voor gezien. Zo grappig dat ze zelf weer net zo hard lachen bij de steeds terugkerende dezelfde verhalen, alsof het net gebeurd is. Ik word blij van die ongecompliceerdheid.

     

    Breekbrood

    Voor het natje zorgen ze zelf, maar voor het droogje zorg ik. ‘El, maak je weer wat lekkers?’ vroeg mijn man. En natuurlijk doe ik dat. Naast de standaard zelfgemaakte mini saucijzenbroodjes, balletjes in saus, kaas en tortilla’s met dip maak ik een breekbrood met camembert. Dat is zo gezellig! Lekker met z’n allen het brood eraf scheuren. Eigenlijk is het heel simpel, maar o zo leuk!

     

    Bolletjes wit en bruin

    Voor het recept maak ik een keer het deeg voor een witbrood en een keer voor een volkorenbrood. Maar eigenlijk kun je het brood kiezen wat je wil en je hoeft natuurlijk ook niet twee verschillende te doen. Als je het deeg hebt gemaakt en laten rijzen voor de eerste keer maak je er bolletjes van, een stuk of 16. Of minder als je ze groter wil, meer als je ze kleiner wil. Voor kinderen zijn kleine bolletjes leuk en makkelijk op te krijgen.

     

    Rijzen, vullen en bestrooien

    • Leg vervolgens op een bakplaat 1 bol in het midden en leg de andere bollen er in twee ringen omheen, waarbij je de witte en tarwebollen mooi verdeeld. Laat het nog een keer 30 minuten rijzen. Je kunt het recept volgen zoals je zelf gewend bent of zoals op het pak staat, als je dat gebruikt.
    • Ondertussen smelt ik 200 gram knoflookboter. Ik maak dit niet zelf omdat ik altijd op de een of andere manier de knoflook te bruin laat worden, dus dan maar zo.
    • Dan hak ik 30 gram peterselie fijn en ook snij ik 500 gram camembert in plakken op de grootte van de bolletjes, ze moeten er net in passen. Niet te klein maar ook niet zo groot dat ze eruit steken.
    • Als de gesmolten boter wat is afgekoeld voeg ik de verse peterselie toe. Dit mengsel giet ik in de sneden van het brood en daarna stop ik de stukjes camembert erin. Ik heb dit recept eens gevonden op de website van de Albert Heijn, het is niet mijn eigen ‘uitvinding.’ Soms kom je iets tegen wat makkelijk is en je gelijk aanspreekt, zoals dit.
    • Na het vullen bestrijk ik het brood nog met een beetje ei en bestrooi de witte bolletjes met een beetje sesamzaad en de bruine bolletjes met maanzaad. Als je dit doet, hou er dan rekening mee dat je een klein beetje gebruikt. Ik vind het zelf lekker en het ziet er leuk uit maar als je er teveel zaadjes op doet dan doet het afbreuk aan de smaak van de vulling. Als je een breekbrood maakt zonder vulling, dan kun je naar hartenlust strooien natuurlijk!
    • Brood in de oven op de temperatuur en zolang als je recept dat nodig heeft. Meestal zo’n 20 tot 30 minuten. Wel even in de gaten houden.

     

    De dames

    Het grote voordeel van de mannenbijeenkomsten is toch wel dat wij - de vrouwen - een goed excuus hebben om er ook op uit te gaan. We doen niet altijd iets samen maar deze keer wel. We hebben afgesproken om uit eten te gaan en hebben een overnachting geboekt in een saunacomplex waarna we de hele zondag kunnen relaxen en genieten van de warmte, een massage, zwemwater en lekker eten. Ik kijk er enorm naar uit, even niets en lekker verzorgd worden met dank aan onze mannen. Fijn dat jullie bij elkaar komen, wij nemen het ervan!

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »