Sluiten

Categorieën

Filters
    Team - Broodbakshop.nl - Zondag 17 November 2014

    Broodbakvorm kopen? Materiaalkeuze; siliconen, staal of aardewerk?

    Zelf broodbakken uit je eigen oven, het is voor veel mensen een populaire én smakelijk hobby. Het zelf bakken van perfect brood begint bij goede bakvormen, maar welke broodbakvormen zijn voor jouw brood nou het meest geschikt?

    • Staal/RVS
    • Aardewerk/Terracotta
    • Siliconen

    RVS broodbakvormen

    De standaard onder de broodbakvormen. Veel gebruikt en alom geprezen om  zijn eigenschappen. De voordelen van RVS zijn:

    • hygiënisch en eenvoudig schoon te maken
    • Stevig en vrijwel onverwoestbaar/breekbaar
    • Voordelig geprijsd

    De belangrijkste nadelen van een RVS broodvormen zijn:

    • Krasgevoelig
    • Niet alle RVS of stalen broodbakvormen hebben een anti-aanbaklaag

    Zoek je een relatief goedkope broodbakvorm en vind je het niet erg om deze iedere keer na het bakken de bakvormen goed in te vetten en voorzichtig te zijn met schoonmaken? Dan is een RVS- of stalenbroodbakvorm een goede keuze.

    Aardewerken en Terracotta bakvormen

    Vooral voor de grote, bijzondere vormen broden uitermate geschikt. De grootste voordelen van deze materialen zijn:

    • Duurzaamheid; het materiaal blijft bij goed gebruik langer goed en mooi.
    • Prettig en eenvoudig schoon te maken
    • Goede anti-aanbak eigenschappen mits er aan het bakvoorschrift gehouden wordt

    Veel genoemde nadelen van aardewerken en terracotta broodbakvormen zijn onder meer:

    • Zwaar en relatief kwetsbaar bij stoten en vallen
    • Vaak duurder in vergelijk tot metalen of siliconen broodbakvormen

    Siliconen bakvormen

    In vergelijking met RVS/Staal en aardewerk zijn siliconen broodbakvormen nog niet zo heel lang op de markt, maar inmiddels al wel erg populair. Dit materiaal zie je vooral terug in afwijkende, onregelmatige bakvormen, zoals flexibele-, bloem- en kleinere bakvormen voor broodjes. De grootste voordelen van siliconen bakvormen zijn:

    • Bestendig tegen extreme temperaturen van -40 tot +230 graden
    • Goede anti-aanbak eigenschappen; invetten is vaak niet nodig
    • Energiezuinig; baktijd ligt tot 25% lager dan bij bakvormen van ander materiaal
    • Gemakkelijk te reinigen
    • Ruimtebesparend; door de flexibele eigenschappen kun je de bakvormen ‘opgevouwen’ opbergen in bijvoorbeeld de la van je keuken.

    De belangrijkste nadelen van een siliconen bakvorm zijn:

    • Met name grote vormen kunnen te flexibel/slap zijn, waardoor de taart tijdens het bakken kan uitlopen
    • Het materiaal is moeilijker schoon te houden dan RVS

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »