Broodbakvorm kopen? Materiaalkeuze; siliconen, staal of aardewerk?
Zelf broodbakken uit je eigen oven, het is voor veel mensen een populaire én smakelijk hobby. Het zelf bakken van perfect brood begint bij goede bakvormen, maar welke broodbakvormen zijn voor jouw brood nou het meest geschikt?
- Staal/RVS
- Aardewerk/Terracotta
- Siliconen
RVS broodbakvormen
De standaard onder de broodbakvormen. Veel gebruikt en alom geprezen om zijn eigenschappen. De voordelen van RVS zijn:
- hygiënisch en eenvoudig schoon te maken
- Stevig en vrijwel onverwoestbaar/breekbaar
- Voordelig geprijsd
De belangrijkste nadelen van een RVS broodvormen zijn:
- Krasgevoelig
- Niet alle RVS of stalen broodbakvormen hebben een anti-aanbaklaag
Zoek je een relatief goedkope broodbakvorm en vind je het niet erg om deze iedere keer na het bakken de bakvormen goed in te vetten en voorzichtig te zijn met schoonmaken? Dan is een RVS- of stalenbroodbakvorm een goede keuze.
Aardewerken en Terracotta bakvormen
Vooral voor de grote, bijzondere vormen broden uitermate geschikt. De grootste voordelen van deze materialen zijn:
- Duurzaamheid; het materiaal blijft bij goed gebruik langer goed en mooi.
- Prettig en eenvoudig schoon te maken
- Goede anti-aanbak eigenschappen mits er aan het bakvoorschrift gehouden wordt
Veel genoemde nadelen van aardewerken en terracotta broodbakvormen zijn onder meer:
- Zwaar en relatief kwetsbaar bij stoten en vallen
- Vaak duurder in vergelijk tot metalen of siliconen broodbakvormen
Siliconen bakvormen
In vergelijking met RVS/Staal en aardewerk zijn siliconen broodbakvormen nog niet zo heel lang op de markt, maar inmiddels al wel erg populair. Dit materiaal zie je vooral terug in afwijkende, onregelmatige bakvormen, zoals flexibele-, bloem- en kleinere bakvormen voor broodjes. De grootste voordelen van siliconen bakvormen zijn:
- Bestendig tegen extreme temperaturen van -40 tot +230 graden
- Goede anti-aanbak eigenschappen; invetten is vaak niet nodig
- Energiezuinig; baktijd ligt tot 25% lager dan bij bakvormen van ander materiaal
- Gemakkelijk te reinigen
- Ruimtebesparend; door de flexibele eigenschappen kun je de bakvormen ‘opgevouwen’ opbergen in bijvoorbeeld de la van je keuken.
De belangrijkste nadelen van een siliconen bakvorm zijn:
- Met name grote vormen kunnen te flexibel/slap zijn, waardoor de taart tijdens het bakken kan uitlopen
- Het materiaal is moeilijker schoon te houden dan RVS