Brooddeeg vormen: Couronne
In het artikel Een cursus brood bakken in een notendop heb ik uitgelegd dat alle stappen in het broodbakproces belangrijk zijn. Een van die stappen is het vormen van het deeg. Je moet zorgen dat er spanning in het deeg komt anders zakt het tijdens het rijzen en het bakken uit. Voor dat vormen zijn natuurlijk allerlei "trucjes" die je onder de knie moet krijgen: oefening baart kunst.
In het artikel Brooddeeg vormen: boule en batard heb ik al beschreven hoe je een rond brood en een langwerpig/ovaal brood kunt vormen. In dit artikel laat ik zien hoe je een rond brood met een gat in het midden, een couronne, kunt maken.
Je kunt een lange worst van het deeg rollen, die worst vervolgens in een cirkel leggen en de uiteinden aan elkaar "plakken", maar dat wordt meestal minder mooi. Je zult bijna altijd zien waar je de twee uiteinden aan elkaar hebt gelegd.
Veel mooier is het om uit te gaan van een boule en daar een gat in het midden te maken.
Stap 1: bol het deeg op en laat het ± 20 minuten afgedekt op de werkplek liggen
Stap 2: strooi een een beetje bloem in het midden van het deeg
Stap 3: prik met je vinger in het midden een gat in het deeg
Stap 4: maak met je vingers het gat steeds groter, zorg ervoor dat het gat in het midden komt en dat het deeg niet scheurt
Stap 5: maak het gat steeds groter, gebruik nu beide handen en bestrooi het deeg zonodig tussendoor met een klein beetje bloem
Stap 6: leg het deeg vervolgens op een bakplaat bekleed met bakpapier of een bakmatje en laat het goed afgedekt rijzen totdat het bijna in volume verdubbeld is. Bak het brood vervolgens af.
Voila: een couronne!
Voor het maken van zo'n couronne kunnen verschillende deegsoorten worden gebruikt, bijvoorbeeld het recept voor het Lichtbruine vloerbrood.
Veel bakplezier!