De aantrekkingskracht van pizza’s
Zelf doen
En daarin schuilt natuurlijk de grote aantrekkingskracht om gezellig met elkaar pizza’s te bakken. Want wie wordt er nou niet warm van een tafel die vol staat met leuke schaaltjes gevuld met gesneden ingrediënten voor de pizza die je helemaal zelf kunt samenstellen.
Zelf bakken
Voor op tafel heb je de pizzarette, een soort mini Pizzahut-achtig apparaat wat het erg goed doet bij kids. Zelf ben ik er niet zo van gecharmeerd en de pizza’s zijn mini. Dan gebruik ik liever gewoon de oven, waarin je je pizza makkelijk en lekker afbakt. Ook zijn er tegenwoordig speciale pizza-apparaten voor binnen die ook best aan te raden zijn.
Pizza oven
Sinds vorig jaar hebben wij een pizzaoven in de tuin. Je weet wel zo’n stenen oven die doet denken aan heerlijke Italiaanse vakantietaferelen. Na enige twijfel vonden we het toch een leuke aanwinst om te proberen en zo konden we tijdens de hele corona periode regelmatig buiten de deur eten zonder dat we steeds hoefden te barbecuen.
Pizza party!
De pizza’s die we bakken in de pizzaoven hebben een hele authentieke smaak en het is erg leuk om samen bij de oven te zitten met een wijntje, biertje en frisje. De kids maken er nog het meeste gebruik van, zij nodigen regelmatig vrienden uit voor een pizza party en zo zitten ze heerlijk tot laat buiten de platte lekkernijen te verorberen en te kletsen met elkaar. Het is zo grappig om te zien hoe de tieners, die normaal helemaal niet zo van het meedoen zijn, samen het lekkers klaarmaken en om beurten met de pizzaschep voorzichtig de pizza in het vuur manoeuvreren. En er weer uithalen.
Partyplanner
Nu de lente in aantocht is en de temperaturen weer omhoog gaan zullen de agenda’s van de kids wel spoedig weer op tafel gegooid worden voor het plannen van de pizza feestjes. Spontaan is ook heel leuk, maar ik vind toch dat we met een gezin van vijf rekening moeten houden met elkaar en elkaar’s plannen. En het geeft mijzelf minder stress, omdat ik dan toch altijd weet waar ik aan toe ben.
Zelf deeg maken
Wil je eens echt werk maken van je pizza en het deeg zelf bereiden, dan heb je daar wel wat tijd voor nodig. Op internet zijn veel recepten te vinden en het is belangrijk dat je bekijkt welk deegrecept het beste bij je past qua smaak en gevoel. Om een goed deeg te maken, moet je voor het hele rijsproces zo’n 4 tot 8 uur uittrekken. Dat is een behoorlijke tijd, maar geloof me het is echt de moeite waard en zodra je je tanden in je zelfgemaakte pizza zet, dan weet ik zeker dat je daar ook van overtuigd bent. En een van je eerste gedachten zullen waarschijnlijk zijn: nooit meer diepvriespizza! En terecht!
P.S. Voor het rijzen kun je zo’n mooi en praktisch rijsmandje gebruiken. Je leest er meer over in het blog dat ik eerder over schreef.
Ellen
Geplaatst op woensdag 20 april 2022 18:38
Hallo Sandra,
Wat leuk een bericht van je te ontvangen.
Wij hebben een pizzaoven van Maximus. Deze is er in twee varianten qua grootte - als ik het goed onthouden heb.
Logischerwijs kun je in de (iets) grotere meer pizza's kwijt, maar evengoed is dat niet superveel want ik geloof dat die 10 cm groter was. Wij doen er maximaal twee tegelijk in, en dan kleintjes. Of een iets grotere (normaal formaat zeg maar) en dan 1. Ze zijn wel snel klaar als het vuur eenmaal goed brandt, dus je moet er wel bijblijven. Er staat geloof ik op de verpakking dat je er 60 in een uur kan maken, maar dat is echt niet te doen. Klinkt leuk maar is niet reëel en lijkt me ook bijzonder stressvol.
Wat ik ook wel eens doe is een vierkante of langwerpige pizza maken zodat hij mooi in het midden van de oven past, qua smaak maakt rond of vierkant niet uit ;-)
Als je snel en allemaal tegelijk wil eten is een pizzaoven niet echt handig, omdat het formaat toch niet heel groot is. Het zelf maken en in de oven doen vonden onze kids erg leuk en nu ze puber zijn nog steeds. Het wachten vinden ze niet erg. Misschien zijn er van andere merken grotere, dat weet ik niet. Ik hoop dat je wat aan de informatie hebt. Succes! Groeten van Ellen
Toon meer