De beste broodbak tips: Hoe bak je zelf een perfect brood?
Je bent zelf aan het broodbakken geweest en je hebt een geweldig brood gebakken. Familie en vrienden genieten van je bakkunsten en complimenteren je kennis en kunde. Volgend weekend ga je zeker weer zelf een broodbakken. Maar eenmal aan de bak geweest blijkt dat dit brood ineens heel anders de oven uit komt dan verwacht. Het brood is niet goed gerezen, het mist een beetje smaak en waar het brood is in één keer een gatenkaas geworden! Als je als thuisbakker wilt dat je favoriete recepten iedere baksessie weer werken, zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om iedere keer weer zelf het perfecte brood te bakken. In dit artikel enkele tips die veel houvast bieden. Ze gaan je bakresultaten aanzienlijk verbeteren!
Broodbaktips om zelf brood te bakken
- Voordat je gaat beginnen lees het hele recept zorgvuldig door
- Leg alles wat je nodig hebt op zijn plek zodat je direct alles kunt vinden.
- Koop één of meer timers die je helpen herinneren dat de volgende fase van het broodbakproces is aangebroken, meerdere timers op je mobiele telefoon instellen is uiteraard ook mogelijk.
- Maak aantekeningen in een boekje/schriftje waarbij je de exacte hoeveelheden, data, tijden en temperaturen op (oven, omgeving, water en deeg) noteert bij ieder keer dat je bakt.
- Weeg de brood-ingrediënten zorgvuldig af en houdt de hoeveelheid water bij.
- Bij het eindresultaat speelt het weer en vooral de temperatuur in de ruimte waar je broodbakt een belangrijke rol. Het deeg moet in de meeste recepten een consistente deegtemperatuur hebben van 24 ºC houd hierbij rekening met het temperatuur van het water.
- Weeg water want wegen is veel nauwkeuriger. Gebruik daarom geen maatbeker. 1 ml water staat gelijk aan 1 gram water.