De hartige taart
Soms heb je van die momenten dat je iets speciaals nodig hebt, maar je hebt niet veel tijd. Of dat je eters op bezoek krijgt waarvan de een vegetarisch is en de ander niet. Of je hebt een gelegenheid waarbij iedereen zelf iets moet meenemen. De makkelijke en altijd verrassende optie is in alle gevallen, wat mij betreft, de hartige taart.
Veelzijdig
Het grote pluspunt van de hartige taart is dat je erin kwijt kunt wat je wil. Zoete aardappel, spinazie
en geitenkaas of broccoli met spekjes en ui of iets met noten. Het kan allemaal. Welke combi je ook
lekker vindt, probeer die gewoon uit. Of maak er desnoods twee als je een gemêleerd gezelschap
bedient. En heb je weinig tijd? Dan maak je de bodem gewoon lekker van bladerdeeg, soms moet je
het jezelf gewoon makkelijk maken. Wil je all-the-way gaan dan kun je op internet voldoende
recepten vinden voor hartige taartdeeg.
Voorbakken
Wat ik wel aanraadt bij een hartige taart is goed te bekijken hoe je je ingrediënten het beste in de
taart verwerkt. Heb je er bijvoorbeeld tomaat in, dan is de baktijd langer omdat het vocht ervoor
zorgt dat de vulling minder snel stolt. Ik zet de oven na het bakken dan altijd een half uurtje open
terwijl hij nog aan. Uien, prei, champignons, zoete aardappel en harde groenten zoals broccoli moet
je altijd voorbakken of -koken. Voor de zekerheid kun je alle groente eigenlijk wel voorkoken en -
bakken bedenk ik me nu. Alleen bij paprika doe ik dat zelf niet.
Kruiden
Ga je voor vegetarisch, zorg er dan voor dat je voldoende kruiden gebruikt of een ander ingrediënt
met een uitgesproken smaak zoals rucola, zodat het niet flauw wordt. Kerrie is een populaire
toevoeging, maar je kunt ook denken aan kruidenmixen en zout en chilipeper. Met hamblokjes of
spekjes heb je vanzelf al dat zoutje en die bite. De ultieme tip is natuurlijk: proef je vulling voordat je
gaat bakken en bedenk daarbij dat er ook nog saus bij gaat.
De ‘saus’
Om de vulling lekker aan elkaar te binden heb je saus nodig. De basis bestaat uit 4 eieren voor een
normaal formaat hartige taart. Daarbij komt nog 200 ml crème fraîche, of 200 ml room of 250 gram
ricotta, wat maar bij je recept pas en wat je lekker vindt. Ook gebruik je kaas in de saus voor de
smaak en binding. Je kunt kiezen voor 75 gram Parmezaanse kaas of 50 gram geraspte kaas van het
soort dat je graag wil. Kies je voor geraspte kaas, dan kun je een klein deel achterhouden om over de
bovenkant van de taart te verdelen voordat het in de oven gaat. Of gewoon wat meer gebruiken als
je dat lekker vindt, dat doe ik altijd wel .. zo’n kaas korst vinden wij hier thuis heerlijk!
De bodem
De hartige taart bak je in een springvorm bekleed met bakpapier. Dit is een dichte onderkant, dus de
bodem wil nog wel eens nattig worden, ook als je de ingrediënten goed laat uitlekken. Om dit tegen
te gaan kun je gaatjes in de bodem prikken of de bodem bestrooien met paneermeel voordat je de
vulling erin doet.
Doe wat je lekker vindt
Er zijn natuurlijk een heleboel recepten te vinden op internet, zowel standaard als meer excentriek.
Maar een hartige taart is zo makkelijk om te maken dat het écht uitnodigt om ermee te
experimenteren. Vraag bijvoorbeeld aan ieder lid van je gezin wat die het lekkerst vindt en maak zo
steeds een andere variant, gebaseerd op wat je zoon of dochter, man of vrouw het liefst in de taart
zou zien. Dan zet je meerdere keren iets speciaals op tafel. Lekker stukje vlees erbij en eventueel nog
een salade en smullen maar!