Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 17 Februari 2022

    De hartige taart

    Soms heb je van die momenten dat je iets speciaals nodig hebt, maar je hebt niet veel tijd. Of dat je eters op bezoek krijgt waarvan de een vegetarisch is en de ander niet. Of je hebt een gelegenheid waarbij iedereen zelf iets moet meenemen. De makkelijke en altijd verrassende optie is in alle gevallen, wat mij betreft, de hartige taart.

    Veelzijdig

    Het grote pluspunt van de hartige taart is dat je erin kwijt kunt wat je wil. Zoete aardappel, spinazie
    en geitenkaas of broccoli met spekjes en ui of iets met noten. Het kan allemaal. Welke combi je ook
    lekker vindt, probeer die gewoon uit. Of maak er desnoods twee als je een gemêleerd gezelschap
    bedient. En heb je weinig tijd? Dan maak je de bodem gewoon lekker van bladerdeeg, soms moet je
    het jezelf gewoon makkelijk maken. Wil je all-the-way gaan dan kun je op internet voldoende
    recepten vinden voor hartige taartdeeg.

    Voorbakken

    Wat ik wel aanraadt bij een hartige taart is goed te bekijken hoe je je ingrediënten het beste in de
    taart verwerkt. Heb je er bijvoorbeeld tomaat in, dan is de baktijd langer omdat het vocht ervoor
    zorgt dat de vulling minder snel stolt. Ik zet de oven na het bakken dan altijd een half uurtje open
    terwijl hij nog aan. Uien, prei, champignons, zoete aardappel en harde groenten zoals broccoli moet
    je altijd voorbakken of -koken. Voor de zekerheid kun je alle groente eigenlijk wel voorkoken en -
    bakken bedenk ik me nu. Alleen bij paprika doe ik dat zelf niet.

    Kruiden

    Ga je voor vegetarisch, zorg er dan voor dat je voldoende kruiden gebruikt of een ander ingrediënt
    met een uitgesproken smaak zoals rucola, zodat het niet flauw wordt. Kerrie is een populaire
    toevoeging, maar je kunt ook denken aan kruidenmixen en zout en chilipeper. Met hamblokjes of
    spekjes heb je vanzelf al dat zoutje en die bite. De ultieme tip is natuurlijk: proef je vulling voordat je
    gaat bakken en bedenk daarbij dat er ook nog saus bij gaat.

    De ‘saus’

    Om de vulling lekker aan elkaar te binden heb je saus nodig. De basis bestaat uit 4 eieren voor een
    normaal formaat hartige taart. Daarbij komt nog 200 ml crème fraîche, of 200 ml room of 250 gram
    ricotta, wat maar bij je recept pas en wat je lekker vindt. Ook gebruik je kaas in de saus voor de
    smaak en binding. Je kunt kiezen voor 75 gram Parmezaanse kaas of 50 gram geraspte kaas van het
    soort dat je graag wil. Kies je voor geraspte kaas, dan kun je een klein deel achterhouden om over de
    bovenkant van de taart te verdelen voordat het in de oven gaat. Of gewoon wat meer gebruiken als
    je dat lekker vindt, dat doe ik altijd wel .. zo’n kaas korst vinden wij hier thuis heerlijk!

    De bodem

    De hartige taart bak je in een springvorm bekleed met bakpapier. Dit is een dichte onderkant, dus de
    bodem wil nog wel eens nattig worden, ook als je de ingrediënten goed laat uitlekken. Om dit tegen
    te gaan kun je gaatjes in de bodem prikken of de bodem bestrooien met paneermeel voordat je de
    vulling erin doet.

    Doe wat je lekker vindt

    Er zijn natuurlijk een heleboel recepten te vinden op internet, zowel standaard als meer excentriek.
    Maar een hartige taart is zo makkelijk om te maken dat het écht uitnodigt om ermee te
    experimenteren. Vraag bijvoorbeeld aan ieder lid van je gezin wat die het lekkerst vindt en maak zo
    steeds een andere variant, gebaseerd op wat je zoon of dochter, man of vrouw het liefst in de taart
    zou zien. Dan zet je meerdere keren iets speciaals op tafel. Lekker stukje vlees erbij en eventueel nog
    een salade en smullen maar!

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »