Dunchen: de combinatie van lunch en diner
Lekker dunchen
Dunch, ooit van gehoord? Pas geleden kwam ik deze term tegen, het is een combinatie van lunch en diner. Wij zeggen thuis gewoon vroeg avondeten, maar á la het moet blijkbaar een naam hebben. Dat vroege avondeten is wel een dingetje. Ik las dat tijdens de coronaperiode dit is uitgegroeid tot een echt ‘ding’. Vroeg beginnen te dunchen met vrienden of familie en op tijd thuis zijn voordat de avondklok in ging. En dat kan ik me wel voorstellen.
Wij ‘dunchen’ zo’n twee keer per week .. als de jongens voetbaltraining hebben. En dan heb ik echt geluk dat ze allemaal op dezelfde sport zitten en ook nog eens bijna op dezelfde tijd trainen. Met wedstrijden is dat wel eens lastig want die hebben ze ook vaak op hetzelfde moment en sowieso op dezelfde dag, maar we komen zoveel mogelijk kijken. En bij slecht weer heel kort, haha.
Altijd met brood
Eigenlijk is dat vroeg eten helemaal zo gek nog niet en dan heb ik het over een uur of 4, half 5. Ik heb namelijk geen zin om om 3 uur in de keuken te staan om pasta te maken, een rijstmaaltijd of een avg-tje dus is het altijd ‘brood met iets’. En dat is lekker makkelijk en je kunt heel goed variëren.
Lekker variëren
Bijvoorbeeld twee donkerbruine boterhammen van roggemeel met een schnitzel ertussen (en een beetje sla en mayo). Een salade met tomaatjes, rode ui, augurken, paprika en kipfilet met stokbroodjes uit de stokbroodvorm en niet te vergeten een lekkere frisse dressing. Wat het ook altijd goed doet is pannenkoeken met wat hartigs, zoals paturain, dunne plakjes chorizo, ui en champignons. Of een soepje met brood, voor de winter is pompoensoep met appel en sinaasappel heerlijk met een lekker licht meergranen polderbroodje. Je snapt mijn punt: lekker makkelijk met een coole naam ;-)
Platbrood
Waar ze tegenwoordig dol op zijn is platbrood, het heeft de uitstraling van iets speciaals en ze kunnen het lekker dippen terwijl het heel eenvoudig te maken is. Wat je nodig hebt voor 8 planbroodjes is 300 gr bloem, 200 ml yoghurt, zout en eventueel olie om ze te besmeren.
Platbroodjes maken
Je mengt alle ingrediënten in een kom en gebruik daarbij voldoende zout anders worden ze flauw. Leg het deeg in een kom en laat het afgedekt met plasticfolie 10 minuten rusten. Kneed het daarna nog even en maak er 8 deegballetjes van. Rol deze uit tot dunne pannenkoekjes en als je ze niet gelijk bakt bewaar ze dan door ze te scheiden van elkaar met een schone theedoek anders krijg je één dikbrood in plaats van 8 platbroodjes.
Je bakt de broodjes in een droge koekenpan als je pan een goede anti-aanbaklaag heeft, anders een mini beetje olie gebruiken. Zet het vuur op middelhoog of een gemiddelde stand en bak het broodje een minuut aan een kant, waarna je hem omdraait. Er komen luchtbellen in en het broodje bolt op, dat is normaal. Bak hem aan twee zijden mooi bruin en let op dat je de pan niet te heet laat worden want ze verbranden snel. Je kunt er desgewenst ook wat kruiden naar wens aan toevoegen of ze besmeren met knoflook en een (klein!) beetje olijfolie voor een andere smaak.
Combinaties
Waar je het mee eet? Ik vind het zelf heel lekker met een curry, die kun je zelf maken maar er zijn ook handige zakjes te vinden in de supermarkt die voor een dunch uitkomst bieden. Ik doe er groenten bij zoals bijvoorbeeld ui, stukjes bloemkool, peulen, paprika, soyaboontjes, broccoli of een combinatie ervan en eventueel wat runderreepjes. Een zakje gesneden groente kan ook natuurlijk. Ook een eenvoudige kerriesaus met kip, doperwtjes, gele ui en tomaatjes valt hier altijd in de smaak en is echt heel snel te bereiden.
Het enige nadeel van vroeg avondeten is dat ze na de training natuurlijk weer trek hebben. En ik weet dat ze dan ook regelmatig een patatje bestellen in de kantine. Maar als ze dat niet doen komen ze thuis en trekken gelijk de kast open om te kijken of er nog iets te eten valt. Daar ben ik tegenwoordig op voorbereid, ik zorg er altijd voor dat er eten over is. Dus eigenlijk dunchen ze twee keer, maar dan de tweede keer in de avond, een ‘na-de-training-avond-snack’. Daar is vast ook wel een woord voor, maar die weet ik niet. Voor mijzelf is het een excuus om bij de koffie een lekker taartje of koek te nemen of een reep chocola. Nee dat vroege avondeten is helemaal zo gek nog niet, haha.