Sluiten

Categorieën

Filters
  Ellen - Broodbakshop - Zaterdag 24 September 2022

  Een broodfeestje voor de jongelui

  De bladeren vallen van de bomen en het is er weer tijd voor: ‘Mam ik ga 29 oktober naar het Oktoberfest hoor!’ In het begin vond ik het maar vreemd, jongens en meiden die zich in een pakje heisen om een avondje in een tent te hossen. En terwijl het buiten stervenskoud is fietsen ze allemaal in de korte broek of jurk naar huis midden in de nacht. Oktoberfest wordt steeds populairder en ach, als ik jong was geweest was ik ook zeker gegaan.

  Bratwurst mit Sauerkraut

  In ieder geval, nu ze alledrie blijken te gaan dacht ik dat het wel tijd wordt om er wat meer aandacht aan te schenken. En hoe kan dat beter dan een broodje ‘Bratwurst mit Sauerkraut’ van de barbecue! Nadat ik de jongens had opgetrommeld vertelde ik ze mijn plan: ‘Vinden jullie het leuk om voor het Oktoberfest met je vrienden hier broodjes braadworst met zuurkool te komen eten? Dat hoort er toch ook een beetje bij.’ Ik was nog niet uitgepraat of ze zaten al op hun telefoons te appen naar vrienden om uit te nodigen. Het lukte nog net om te zeggen dat ze in totaal maximaal 15 vrienden mogen uitnodigen anders wordt het wel heel veel.

  Één recept op het menu

  Zo gezellig! Ik kijk er nu al naar uit; barbecue aan, (Schlager)muziekje erbij en wat Oktoberfest versiering in de overkapping en jongelui die lekker met elkaar praten en plezier maken. Het menu heb ik al klaar, want dat is al duidelijk en er staat slechts één recept op: worst met brood en zuurkool. Er zijn verschillende varianten en je kunt het zo ingewikkeld, of simpel, maken als je wil maar (bijna) iedereen lust het op een enkeling na die zuurkool niet lekker vindt. Waar ik wel rekening mee moet houden dat ze jong zijn en veel energie nodig hebben en dus veel eten!

  Broodjes bakken

  Hotdogbroodjes zijn het lekkerst bij een broodje worst. Ze zijn net wat steviger en op de een of andere manier hoort het erbij. Hoe je zelf hotdogbroodjes maakt lees je hier.

  Zachte broodjes

  Als je liever zachte puntjes gebruikt kun je deze maken met tarwebloem zoals je gewend bent, wat ik dan wel altijd doe is ze open snijden en dan even de gesneden zijden op de barbecue leggen zodat deze wat hard en knapperig worden. Als je dan de worst goed laat afdruipen en de zuurkool ook, dan wordt het niet zo’n zompig broodje waar van alles af en doorheen druipt.

  De vulling

  Voor de vulling gebruik ik verse braadworsten die lekker knapperig gebakken kunnen worden op de barbecue. Ik haal niet te dikke, want dan duurt het zo lang voor ze klaar zijn. Als ze van de barbecue komen leg ik ze eerst in een vergiet en dep ik het met een keukenpapiertje zodat ze niet te nat zijn. De zuurkool was ik in koud water en giet het af. Daarna even op laag vuur koken met ananassap. Verder schil ik nog een appel en snij deze in fijne reepjes. De zuurkool laat ik vervolgens uitlekken en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Snij de broodjes open en beleg deze met wat zuurkool en appel, leg daar de braadworst op en dan doe ik er nog een lekkere hoeveelheid curry overheen. Smullen maar!

  Handschoen

  Het duurt nog even maar voor je het weet is het zover en ik mag graag plannen maken en er al lekker over nadenken en me erop verheugen. Waar ik me ook op verheug is de barbecue handschoendie ik heb besteld. Ik was op een beurs en daar zag ik deze op een stand. Het lijkt me zo handig! Gewoon even wat kolen aan de kant schuiven met je vuurvaste handschoen, heerlijk en handig! Ik vraag me nu toch opeens serieus af of ik het barbecue-braadworst-met-zuurkool-feestje heb bedacht voor de jongens of omdat ik mijn handschoen wil uitproberen. Als dat laatste het geval is, dan hebben ze toch maar geluk met een moeder die graag dingen nieuwe koopt. En als het eerste het geval is, hebben ze ook geluk met een moeder als ik, haha.

  P.S. de verhouding voor de vulling is: 1 pakje zuurkool naturel, 1 elstar appel en klein blikje ananas. Hoeveel je uiteindelijk nodig hebt hangt natuurlijk af van de hoeveelheid broodjes die je maakt. Ik ga altijd uit van zo’n 5 à 6 broodjes per pakje zuurkool.

  Tip: wat erg lekker is, is om er gebakken uien bij te doen. En dan écht gebakken, dus niet glazig maar lekker bruin.

  En nog een tip: smeer je broodjes in met crème fraîche voordat je de vulling erop doet, dit geeft een kleine extra frisse bite.

  Recepten & Blogs

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »