Sluiten

Categorieën

Filters
  Ellen - broodbakshop - Zondag 28 Augustus 2022

  Een goed mes scheelt tijd en ergernis

  Het mes

  Vanavond eten we soep, een goed gevulde groentesoep met ballen en veel verse groenten. Niet zo spannend zul je denken, klopt.

  Soeppie op zondag

  Mijn oma aan vaders kant kookte met plezier iedere dag een AVG’tje maar op zondag kreeg je er ook groentesoep bij. Je weet wel, van zelf getrokken bouillon en met stukken groente. Eigenlijk weet ik niet eens meer of het echt lekker was, maar het gevoel dat weet ik nog precies.

  Nostalgie

  Oma schepte voor ons allemaal anderhalve soeplepel in het bord, met daarin voor iedereen hetzelfde aantal ballen. En als je meer wilde dan mocht dat, maar … dan moest je wel de rest ook opeten. Dat was altijd een dilemma.

  Bord aflikken

  Na de soep kreeg je je aardappelen met dikke jus, groente en vlees in hetzelfde bord, dus likte je je bord na de soep goed af. Nu wellicht ondenkbaar, vroeger een routine. Ook mijn opa deed het, ik kan er nog steeds om lachen hoe dat eruit zag. Mijn oma vond het allemaal wel best, die deed niet mee. Na de tweede gang hetzelfde verhaal, goed je bord aflikken want aardappelen met jus door je vla heen, dat was echt niet lekker. Mijn opa en oma aten gortepap, waar wij van gruwden, dus kregen we vanillevla of yoghurt met een scheutje ranja. Dit hele ritueel is een heerlijke herinnering voor mij!

  Helpen in de keuken

  Als klein kind wilde ik mijn oma graag helpen met snijden en dat mocht dan met een bot mes, bijvoorbeeld met prei. in haar beleving was dat veiliger maar in wezen was dat niet zo want ik moest er altijd flink op drukken en hakken om het voor elkaar te krijgen. Ontmoedigd hielp ik dan maar balletjes draaien; mijn oma blij want het gevaar was geweken.

  Trots op haar messen

  Op latere leeftijd hielp ik haar vaak in de keuken en maakte ze ook wel eens macaroni of nasi. Ze was er trots op dat ze met haar tijd meeging. En ik was trots op haar. Waar ze ook trots op was, dat was haar messenset. Het was geen set die precies bij elkaar paste, maar het waren in de loop der tijd allemaal zorgvuldig bij elkaar gezochte messen van écht goede kwaliteit. Ze was dan ook een meester in het snijden van wat dan ook; groenten, vlees, en kip uitbenen. Hele watermeloenen sneed ze moeiteloos doormidden, de boerenkool en sla had ze in een mum van tijd uit de volle grond en de plakken brood waren altijd messcherp zonder karteltjes or randjes. Het brood maakte ze overigens ook zelf of ze kocht het ongesneden bij de bakker. Zij was net als ik dol op goed brood.

  Tijdrovend en ergerlijk

  Ze zei altijd ‘Onthoud goed Ellen, een goed mes scheelt tijd en ergernis. En als ik iets niet leuk vindt is het tijd verspillen en me ergeren.’ Toen we net samenwoonden heb ik een messenset gekocht dat er leuk uitzag en goedkoop was. We hadden ook niet zoveel om te besteden dus het was eerder nood dan wens. Mijn oma keek ernaar en zei ‘Meid daar ga je spijt van krijgen.’ En ze had gelijk, nadat de scherpte er af was kreeg ik ze niet meer goed geslepen en ergerde ik me groen en geel tijdens het koken.

  Broodmes, koksmes en hakmes

  Dus heb ik het maar net als mijn oma aangepakt. Voor iedere klus heb ik in de loop der jaren een prachtig mes aangeschaft dat bij wijze van spreken erfstukken kunnen worden. Waaronder drie fantastische broodmessen waar ik zingend het brood mee snijd, een dubbel én een enkel deegmes en een lame natuurlijk! Maar ook onder andere een vlijmscherp groentemes, een koksmes van 15 centimeter en een van 25 centimeter (ik spaar nog voor de andere maten) en een heel groot Santokumes die er indrukwekkend uitziet, het lijkt net een zwaard voor een keuken ninja!

  Hakmes

  En wat ik deze week heb besteld en ontvangen is een hakmes. Moet nog wel goed leren hakken, haha, maar hij ziet er waanzinnig uit! Dat maakt me al heel blij. Ik zal eens op een rijtje zetten welk mes je waarvoor gebruikt en waar je op moet letten. Er is namelijk zoveel aanbod.

  Nu ga ik maar snel snijden. Niets is mij vreemd .. van ergernissen in de keuken tot verslapen in de ochtend en de hele dag achter de feiten aanlopen :-( Dat eerste zal niet lukken want ik ga zometeen zingend met een muziekje lekker met mijn vlijmscherpe messen aan de slag en dan komt het achter de feiten aanlopen wel als ik daarmee klaar ben, maar dat is voor latere zorg.

  Recepten & Blogs

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »