Eenvoudig zelf stokbrood maken
Wat is stokbrood toch een heerlijk product! En zo veelzijdig
Iedereen heeft wel een favoriete versie. Bijvoorbeeld koud met een lekkere salade, gezond met sla, komkommer, tomaat en kaas, gesneden bij de barbecue of warm met ham, brie, walnoten en honing (mijn favoriet!). En er zijn natuurlijk nog zoveel meer mogelijkheden. Onze middelste zoon vindt van alle mogelijkheden een vers stokbroodje het allerlekkerst met een beetje roomboter en pure hagelslag. ‘Niet teveel’ zegt hij dan ‘je moet het nét proeven.’ Ach er zijn slechtere gewoontes ;-)
Oostenrijks stokje
Stokbrood is ontstaan in Oostenrijk in de 19e eeuw en niet in Frankrijk zoals de meeste mensen denken. In Frankrijk wordt stokbrood door bakkers ook wel ‘Weens brood’ genoemd en nu snap je waarom. Fransen eten stokbrood zoals wij ons plakje brood eten en vaak halen ze het iedere dag vers bij de bakker. De laatste jaren boet het lange broodje wel wat in aan populariteit door de opkomst van muesli als ontbijt. Gelukkig maken hele hordes vakantiegangers dit verlies aan populariteit een beetje goed want wat is een vakantie in Frankrijk zonder stokbrood? Lekker onder de luifel aan de campingtafel met een stukje Frans broodgenot, daar hebben veel mensen een mooie herinnering aan.
Weinig ingrediënten nodig
Zelf stokbrood maken is helemaal niet moeilijk en behoeft ook niet veel meer ingrediënten dan bloem, gist, water, zout en olie. Volkoren bloem voor een bruine variant of een zuurdesem voor een zuurdesem variant .. en ga zo maar door, je begrijpt waar ik naartoe wil. Het rijzen duurt altijd wel even, dus een stokbroodje voor het ontbijt moet je van tevoren plannen.
Bekijk hier het recept voor het zelfbakken stokbrood
Rijsmandje en stokbroodvorm
Het wordt helemaal een fijn klusje als je de juiste tools bij de hand hebt. Het begint al bij het rijzen, een rijsmandje in de vorm van een stokbrood is echte een aanrader. Geen geklieder en het gaat als vanzelf. Voor het bakken ben ik helemaal fan van de rode stokbroodvorm van Emile Henry (I love red!). Je maakt hier drie baguettes mee die ook aan de onderzijde mooi bruin worden en zoals het hoort: lekker zacht van binnen en krokant van buiten. Er zijn ook andere fijne stokbroodvormen zoals de stokbroodplaat van Bakmeester Claes voor twee wat grotere broden van 35 cm en de broodbakvorm voor mini stokbroden oftewel pistolets van Lékué.
Snijden
En weet je wat ik altijd zo heerlijk vindt? Ja het klinkt een beetje suffig, maar dat is dan maar zo: het snijden van het deeg! Het deeg is dan nog lekker plakkerig, doch stevig en elastisch en bijna klaar om de oven in te gaan. Ik haal mijn deegmes (ook wel lame) uit de lade en maak er een aantal mooie inkepingen in en weet, het is de allerlaatste stap voor het de oven in gaat. Mijn stokbrood is bijna klaar!
Tip
Iedereen weet wat stokbrood en het appelleert in grote mate aan een vakantiegevoel waar de meeste mensen blij van worden. Toch is er wat mij betreft één nadeel aan een goed gebakken knapperig, krakend vers stokbroodje; bij de eerste hap ligt mijn verhemelte al open en dat is niet fijn. Dat zal niet voor iedereen zo zijn, maar ik ben ook beslist niet de enige met dit probleem. En daarom een tip voor alle medemensen die ook gewond raken van een stukje stokbrood: ik eet mijn stokbrood altijd met de onderkant boven. Eet smakelijk!
Team Broodbakshop
Geplaatst op zaterdag 23 juli 2022 13:53
Hoi Iny, bekijk hier een goed recept: https://www.broodbakshop.nl/blogs/recepten/stokbrood/.
Toon meer