Er zijn verschillende soorten bloem & meel: maar wat is wat?
Er zijn vele soorten bloem en vele soorten meel. Maar zoals met veel 'dingen' is de ene bloem- of meelsoort de andere soort niet! In dit bericht een klein overzichtje van wat je waarvoor gebruikt!
Bakbloem
Bakbloem is de benaming voor het soort meel waarvan de zemel en de kiem voor het malen van de graankorrel zijn verwijderd. Door verwijdering van de zemel en de kiem ontstaat een wit meel dat voornamelijk uit zetmeel bestaat. Bakbloem heeft door het extra zeven (builen) minder voedingsstoffen dan meel. Bakbloem wordt onder andere gebruikt voor het bakken van wit brood en zoetigheden als bijvoorbeeld cake.
Tarwebloem, patentbloem en durumbloem
Tarwebloem is zoals de naam al zegt bloem uit gemalen tarwekorrels. Er bestaat harde en zachte tarwe. Harde tarwekorrels bevatten meer gluten (eiwitten) die het deeg doen rijzen en structuur geven. Een goed voorbeeld van bloem met veel gluten is durumbloem. Deze bloem is uitermate geschikt voor het maken van pasta’s. Patentbloem is nog fijner gemalen dan tarwebloem en heeft een vrij hoog glutengehalte, door deze verhouding gluten is het uitermate geschikt voor het zelf bakken van brood met een luchtig karakter.
Zelfrijzend bakmeel
Zelfrijzend bakmeel is een samenstelling van bakbloem, bakpoeder en af en toe wordt er ook een snufje zout aan de verhouding toegevoegd. Zelfrijzend bakmeel is goed bruikbaar voor het maken van scones, koekjes, muffins, en dergelijke lekkernijen.
Maisbloem
De bloemsoort gemaakt van mais heeft, hoe kan het ook anders, Maisbloem. Deze bakbloem heeft een gelige kleur en bevat niet heel veel gluten. Je doet er daarom goed aan om deze bakbloem in combinatie te gebruiken met tarwemeel, rijsmiddel of bakpoeder. Maisbloem geeft een unieke smaak aan het brood.