Gezondheidsbrood voor een bewuste leefstijl
We zijn fijn op vakantie geweest en daarna de Sneekweek erachteraan. En nu genieten we nog van prachtig zomerweer. In de avond een rondje op de fiets, de kids naar het zwembad en dit weekend gaan we naar het strand. Allemaal heerlijk en zo gezellig!
Keerzijde
De keerzijde van al deze gezelligheid? Ik moet echt iets aan mijn eetpatroon gaan doen! Iedere dag stokbrood en andere lekkere broodjes, wijntjes op het terras en veel te grote pizza’s met veel te veel toppings. Tja .. gezelligheid kent geen tijd, maar wel pondjes. Bij ons dan hé, want bij alles wat we (eigenlijk ik, maar ik geef graag het hele gezin de schuld ;-) doen hoort een lekker broodje en eten. Of het nou om te dippen is, om te smeren of voor erbij: brood past bij alle maaltijden en alle gelegenheden.
Tijd voor actie
Ik ben niet dik, maar halverwege de veertig is het niet vanzelfsprekend meer dat je alles wat je consumeert ook weer kwijtraakt. En bovendien voelt het niet meer prettig om ongeremd van alles naar binnen te werken. Tot mijn 35e kon ik alles eten en kwam ik geen grammetje aan (oh happy days!), maar nu is het tijd voor actie!
Bewust eten en bewegen
Dus zijn er twee opties. De ene is meer bewegen en bewust eten. De tweede is op dezelfde manier blijven eten en vreselijk veel bewegen. Dan toch maar optie nummer één. Het bewegen is eigenlijk makkelijk, want ik heb me zojuist aangemeld bij de zwemgroep hier in het dorp. Kan ik gelijk aan mijn badpak zien hoeveel effect het heeft, haha. En meer wandelen en op de fiets doen in plaats van altijd maar de auto te pakken, dat neem ik me ook stellig voor bij deze.
Bewust eten
Waar ik al mee gestart ben deze week is koolhydraat armer brood maken in de vorm van Vikingbrood, een van de gezondheidsbroden in onze shop. Het is even wennen, want het is wat compacter maar de smaak is absoluut goed! Dit wissel ik af met Lekker & Gezond brood, wat de kids en mijn man ook lekker vinden. En het maakt verschil wat voor beleg je op je brood doet. Laat pindakaas van 100% pinda’s nou een van de gezondste beleg keuzes zijn en ook mijn favoriet en dat blijkt een prima combinatie. Ik heb ook notenpasta gekocht voor de afwisseling.
Minder grote porties
Waar ik ook mee gestart ben is minder grote porties nemen. Als we pasta eten - en dat eten we vaak - dan zorg ik ervoor dat ik minder neem dan ik normaal deed, het is een beetje op gevoel maar ja dat werkt voor mij het beste. Ik moet mezelf dan wel inhouden om niet een enorme hoeveelheid saus erop te doen, een kwestie van discipline. Oh en wat ook handig is, ik gebruik een kleiner bord, dan lijkt het alsof ik meer heb. Granen pasta en zilvervliesrijst zijn ook goede opties, daar ga ik ook mee starten en eerst afwisselen want ik heb geen zin om iedere dag daar commentaar op te krijgen van mijn mannen.
Starten is aanwennen
Zelf denk ik dat als je bewuster bezig bent je even moet opstarten, het vergt wat discipline totdat het een gewoonte is geworden. En eigenlijk hoeft het ook niet ingewikkeld te zijn: meer verse groenten en fruit (wat ik bij de boer haal), een keer per dag het koekje verruilen voor een stukje fruit, wat minder vlees of niet iedere dag, een half bakje chips en geen chocolade meer kopen. Minder koolhydraten opscheppen en de hoeveelheid wijntjes halveren (ik doe dat door heel langzaam mijn glas leeg te drinken). En als je frisdrank drinkt (wat ik zelf nooit doe) is dat heel eenvoudig te vervangen door water.