Gronings Poffert, pannenkoeken maar dan anders
Gronings genieten
Dit weekend krijgen we visite van vrienden en nu het weer wat kouder wordt, wil ik graag iets anders serveren dan een plakje cake. Natuurlijk is cake ook lekker, maar toch. Ik hou van net even anders en ook van het excuus om weer wat lekkers te maken.
Leuk een poffert!
De keuze is dit keer gevallen op een poffert. ‘Oh leuk!’ zei mijn man. Hij kent het nog van vroeger. zijn opa en oma waren echte Grunnegers en de poffert werd standaard geserveerd op zaterdag. Zijn oma deed dan de hele dag het huishouden en de boodschappen en ondertussen stond de cake urenlang te pruttelen zonder dat ze ernaar om hoefde te kijken. Wat zo grappig is aan de poffert - vind ik - is dat soortgelijke baksels in andere delen van Nederland ook worden gemaakt, maar dan namen hebben als ketelkoek en broeder in broodvorm.
Pannenkoeken maar dan anders
Een poffert is een Gronings boeren streekgerecht. Het is een broodcake die vroeger veel werd gegeten. Je maakt hem au bain marie in een poffertvorm, die op een tulband lijkt. Op de poffertpan zit een deksel zodat de cake wordt gegaard in de eigen warmte en er niets uit kan. De broodcake wordt gemaakt met meel, witte en bruine basterdsuiker, rozijnen of krenten, boter, kaas en eieren. De smaak doet dan ook een beetje denken aan pannenkoeken, maar dan anders. Hij is zoet, maar niet té zoet. Zoetekauwen strooien er wat suiker overheen als ze willen. Maar doorgaans wordt hij genuttigd met een laagje roomboter. Of in mijn geval, een iets dikker laagje roomboter. Heerlijk!
Bakken met tulband of cakevorm
Ik gebruik de poffertmix. Dat is handig en hij smaakt uitstekend! Hier voeg ik nog twee eieren, 50 gram roomboter en 100 ml. water aan toe. De ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn om ze goed te kunnen verwerken. Verwarm de oven voor op 170˚C.
Klop de boter zacht en romig en voeg daarna de eieren toe. Vervolgens doe je de mix voor poffert erbij en klop je alles nog 4 minuten op de hoogste stand.
Het beslag is nu klaar. Stort het in een ingevette tulband gebruiken of cakevorm en laat hem in zo’n 60 minuten in de oven gaar worden.
Bakken met een poffertpan
Als je een poffertvorm gebruikt, wordt de cake au bain marie bereid. Breng daarvoor een grote pan met water aan de kook. Stort het beslag in de ingevette poffertpan en doe het deksel erop. De poffertpan zet je vervolgens in de pan met kokend water, het water moet tot twee centimeter onder de rand van de poffertpan komen. Breng het water weer aan de kook en laat het tegen de kook aan blijven. Doe de deksel op de pan en laat je poffert op deze manier in 90 minuten gaar worden.
Hartig en zoet tegelijk
Een plakje poffert is hartig en een tikkeltje zoet tegelijk. We eten hem bij de borrel in de middag, met een glaasje wijn en kaas en worst. Het is eigenlijk een vreemde combinatie en misschien zijn wij wel de enigen in heel Nederland die dat doen, maar ik vind het verrassend en gewoon lekker op deze manier.
Kids
Voor de kids maak ik nog brownies. Ze kunnen natuurlijk ook meesnoepen van de Poffert maar het is altijd zo leuk als de kids (die van onze vrienden zijn nog wat jonger) zelf ook iets hebben wat speciaal voor hen is. Kan ik mijn brownievorm ook weer eens gebruiken ;-)
Nog een tip
Als je een Poffert hartiger wil maken kun je de poffertpan bekleden met pannenkoekenspek voordat je het beslag erin stort. Maar dat doe ik voor de middagborrel nu maar niet, anders blijft er zoveel over van het diner.
Smoakelk eten aalmoal!