Het Nationaal Schoolontbijt
In de periode van 7 tot 11 November viert Nederland het Nationaal schoolontbijt. Dit is een week waarin kinderen van alle basisscholen in Nederland een ontbijtje op school mogen nuttigen samen met diens klasgenootjes. Het ontbijt staat in teken van een gezond ontbijt, namelijk hetgeen wat kinderen nodig hebben om goed te kunnen functioneren op school. Tijdens die dag wordt er ook aandacht besteed aan ochtendgymnastiek en les over gezonde voeding.
Het is een dag in een feestlijk jasje waar ieder kind van geniet!
Afgelopen dinsdag vierde de school van mijn zoontje Ayman ook het Nationaal schoolontbijt. De school zorgde zelf voor een gezond ontbijt voor alle kinderen. Voor de kinderen was er gelukkig genoeg variatie in voeding om uit te kiezen. Helaas valt glutenvrij brood uit de winkel vaak niet in goede smaak bij Ayman. Voor hem maakte ik zijn eigen brood klaar, die hij vervolgens op school kon beleggen netzoals zijn klasgenootjes. Voor hem en ieder ander kind vind ik het belangrijk dat zij gewoon mee kunnen doen, ondanks dat er sprake is van coeliakie.
Omdat ik zelf in de ouderraad zit en mee mocht helpen kon ik de boel goed in de gaten houden. Ik vond het zo mooi te zien hoe klasgenootjes rekening hielden met Ayman door voorzichtig te zijn met broodkruimels naast hem en aanrakingen van voedsel.
Voor Ayman maakte ik deze witte bollen met een krokante korst. Ik gebruikte hiervoor de geweldige broodbakvorm van Lékué. Je maakt hier de fantastische krokante broodjes mee. Omdat je bij glutenvrijdeeg meer te maken hebt met een deegbeslag, is deze vorm ideaal. Het beslag trekt er niet doorheen. Je schept met een ijslepel een bol er erin en strijkt het glad. Kind kan de was doen!
Het resultaat is verbluffend! Een knapperige krokante bodem door de gaatjes die in de bakvorm zitten. Deze zorgen ervoor dat de warme lucht door de broodjes heen circuleert en de bodem een mooie kleur krijgt. Op deze manier worden de broodjes goed gaar van binnen. De bakvorm is niet alleen ideaal voor deegbeslag, maar ook natuurlijk ook geschikt voor een vaster deeg. Door het deeg in de vormpjes te leggen, zul je zien dat je mooi ronde bollen krijgt tijdens het rijs- en proces in de oven.
Wil je deze bakvorm ook eens proberen? Die vind je hier.
Nieuwsgierig naar de broodjes die ik voor Ayman heb gemaakt? Hier heb ik het recept voor jullie.