Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 22 April 2022

    Koningsdag 2022 en Oranjekoek

    Het komt er weer aan en dit jaar belooft het een uitbundig feest te worden: Koningsdag. Na twee jaar Covid zijn de meeste mensen - in mijn omgeving dan - wel in voor een oerhollandse, gezellige dag. En zelfs als je niet koningsgezind bent, is zo’n vrije dag natuurlijk wel heel fijn.

    Drukte van jewelste

    Enfin, Koningsdag. Het is altijd een drukte van jewelste hier in huis. In de avond gaan de kids alledrie stappen en wij gaan met vrienden op pad. Overdag gaat de een het centrum in, de ander slaapt uit en de derde zoon zit nog steeds op de kleedjesmarkt om spulletjes te verkopen. De rest van het gezin is daar veel te lui voor maar mijn jongste zoon vindt het heerlijk. Hij verkoopt wat hij niet meer wil hebben en bij de rest van het gezin sprokkelt hij ook nog van alles wat weg mag. Iedere keer wanneer hij een ‘deal’ sluit glimmen zijn ogen van geluk. En je raad al wie hem mag brengen met alle rommel? Precies, zijn vader haha. Want ik ben bezig Koningscakes te bakken!

    Hollandse spelletjes

    Tijdens Koningsdag worden er altijd een Hollandse spelletjes zoals koekhappen, sjoelen en spijkerpoepen aangeboden in het park voor de basisschool kids. Toen onze kinderen nog op de basisschool zaten bakte ik altijd Koningscakes voor het koekhappen, om te verloten en om plakjes van te verkopen voor een goed doel. Het is toch echt leuk om je eigen oranje cake aan zo’n touwtje te zien bungelen. Na jaren doe ik het nog steeds. Omdat ik het leuk vind om te doen en omdat in de loop van de jaren de medevrijwilligers fijne vriendinnen zijn geworden. Het is echt zo’n clubje dat is blijven plakken. Heerlijk!

    Oranjekoek

    Dit jaar ga ik mijn ‘vrijwilligers vriendinnen’ ook verrassen en ik maak stukjes oranjekoek. Wat deze lekkernij specifiek zo lekker maakt is het gebruik van sinaasappelschil, anijs en amandelen. En natuurlijk de lekkere stevige spijs ertussen. Het is een plaatcake met een bite. En natuurlijk mag het oranje glazuur (je ziet ze ook vaak met roze glazuur, maar dat past natuurlijk niet bij Koningsdag) niet ontbreken met een flinke toef slagroom erop. Dan nog afmaken met stukjes mandarijn en smullen maar!

    Alles oranje!

    Ik moet er wel op tijd mee beginnen want de Koningscakes moeten natuurlijk ook gebakken worden. Alles oranje, ik hou ervan! Het is even aanpoten en ik ben vaak al stuk als in het park aankom. Maar dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat we er al om 7.00 uur moeten zijn om alles op te bouwen en klaar te zetten. Het inkak-moment komt dan meestal net voordat we ‘los’ gaan om 9.00uur, maar als ik al die blije kids zie die enthousiast meedoen dan is dat snel weer vergeten! Tot het einde van de middag, dan val ik steevast even in slaap op de bank. Moet kunnen!

    Koud het lekkerst

    Oranjekoek eet je het liefst lekker koud, direct uit de koelkast. Dan is ‘ie lekker stevig en het spijs op zijn best. En je raad al wie de oranjekoek mag komen brengen als we toe zijn aan onze welverdiende pauze voor het opruimen? Precies, mijn man. Want ik speel op Koningsdag spelletjes, haha.

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »