Lekker broodbakken met Pasen
Met rasse schreden komen de Paasdagen weer in zicht. De winkels liggen inmiddels vol met chocolade eitje in allerlei smaken, vormen en groottes. Het is een periode waarin wij ons wel eens flink te buiten gaan aan zoete (en slechte) paas traktaties. En weet je wat ook zo lekker is: alles proeven en dan het liefst alles achter elkaar. Ik zeg dan ook altijd ‘Je kunt beter één moment nemen om veel te snoepen dan het verspreid over de dag doen, dat is maar één keer slecht voor je tanden.’ Ik weet alleen niet of ik dat zelf verzonnen heb of dat dat echt zo is ;-)
Paasontbijt, paasbrunch of paaslunch
Anyway; Pasen! Het is zijn Christelijke feestdagen maar iedereen doet eraan mee. Vroeger liepen we met een haantje op een stokje in een optocht door het dorp. Tegenwoordig schuift de hele familie aan voor een paasontbijt, -lunch of -brunch. En het bijzondere is, alles mag!
Alles mag met Pasen
Zalm op bladerdeeg, miniquiches, pancakes, broodjes hagelslag of pindakaas, salades, soep en saucijzenbroodjes, fruit, yoghurt, komkommer, croissants, chocola en tomaatjes om maar wat te noemen. Maar er zijn twee dingen die echt niet mogen ontbreken: eieren (in welke vorm of smaak dan ook) en paasbrood.
Broodje met spijs
Paasbrood - uiteraard gevuld met spijs - is een ware traktatie en een traditie voor velen. Vroeger bij mijn opa en oma kregen we steevast één dikke plak paasbrood met een behoorlijke laag roomboter erop. En eigenlijk is dat nooit veranderd, we eten het ieder jaar. Niet iedereen hier is dol op de spijs, maar omdat het erbij hoort eten ze het toch. Het gaat om het gevoel zeg maar, haha. Net als met champagne, de meesten vinden het niet lekker, maar ze drinken het toch want ‘het hoort erbij.’
Lekker en eenvoudig
Ik experimenteer weleens met de recepten, maar heb gemerkt dat een heel eenvoudig en makkelijk te maken paasbrood toch het meest handig is. Bovendien staat er nog zoveel meer lekkers op tafel dat het juist fijn is om tussendoor een heerlijke plak ongecompliceerd paasbrood naar binnen te werken. Wil je zelf een paasbrood maken? Dan heb ik hier een eenvoudig recept voor je voor een brood van 10 tot 12 plakken. Let op; het duurt ongeveer 2,5 uur om het te maken. Als je het de dag van tevoren maakt, pak het dan goed in aluminiumfolie in om uitdrogen te voorkomen.