Mijn brooddeeg rijst niet goed genoeg..
Heb jij af en toe ook last van slecht rijzend brooddeeg? Het kan zijn dat je in het proces enkele foutjes hebt gemaakt. Dat je brooddeeg niet goed rijst kan te maken hebben met een aantal oorzaken. Hieronder volgen een aantal mogelijke redenen waarom je deeg niet goed genoeg rijst tijdens de rijs.
4 tips voor beter rijzend brooddeeg
- Zijn de gist en het zout gescheiden van elkaar toegevoegd?
- Waren alle grondstoffen op kamertemperatuur?
- Hebt U lang genoeg gekneed?
- Heeft het te rijzen deeg rustig gestaan?
Heb je het gist en het zout gescheiden van elkaar toegevoegd?
Wanneer zout en gist samen worden toegevoegd aan de ingrediënten zal de gist niet meer werken omdat het zout de gistcellen vernietigt.
Heb je alle grondstoffen op kamertemperatuur toegevoegd?
Met name melk en water worden nog te vaak te koud toegevoegd. Vooral als melk uit de koelkast komt is het vaak nog te koud om toe te voegen aan de overige ingrediënten. Laat de melk of het water rustig op kamertemperatuur worden. In het geval van melk wil je overigens niet te lang wachten met het toevoegen omdat melk in een te warme omgeving zuur worden kan en zelfs kan bederven.
Heb je het deeg lang genoeg gekneed?
Eén van de meest belangrijke onderdelen van het broodbakproces is het kneden van je brooddeeg. Ook het zogenaamde opmaken van het brooddeeg hoort hiertoe. Tijdens het opmaken druk je het brooddeeg uit tot een grote lap, ongeveer twee handlengten lang. Sla vervolgens de linker- en rechterkant naar binnen en rol het op zoals je met een vaatdoek doet. Leg het brooddeeg vervolgens in het rijsmandje of direct in het bakblik met de sluiting van het brooddeeg naar beneden. Wees er zeker van dat het brooddeeg tijdens de eerste rijs niet op de tocht staat. De koude luchtstroom kan er voorzorgen dat het deeg niet goed rijst.
Heb je het brooddeeg rustig laten staan om te rijzen?
Door plotselinge bewegingen tijdens de rijs kan het voorkomen dat het deeg inzakt. Zorg ervoor dat het brooddeeg de rust krijgt die hij nodigt heeft. Een rijsmandje en een rijskast doen wonderen voor je brooddeeg. Ben je niet in het bezit van een rijskast? Geen nood, een oven op lage temperatuur werkt prima, ongeveer 35 tot 37 graden Celsius.