Sluiten

Categorieën

Filters
  Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 13 Mei 2022

  Nieuwerwets barbecuen met gas- en elektrische barbecues

  Lekker ouderwets buiten koken op een vuurtje met kolen, dat vind ik nog steeds het allerleukst. Als je zo om je heen kijkt winnen de gas- en elektrische barbecues flink terrein en dat vind ik best jammer. Niets is zo heerlijk als kijken naar vlammen, met een heerlijk glaasje wijn in mijn handen en rustig wachten tot het eten klaar is terwijl ik mijn man bewonder die als een ware chef iedere keer het vlees omdraait.

  Voordeel en nadeel

  Dat wat echt vuur zo charmant maakt is tegelijkertijd ook het nadeel. Dikke rookwolken die niet alleen in je kleding en haar blijven hangen, maar ook de buren hoestend naar binnen jagen. Omdat een oplossing niet altijd is ‘om ze dan maar uit te nodigen’ is barbecueën op gas of elektra een goed alternatief.

  Blijf gezellig eten

  We waren afgelopen week bij mijn schoonouders en het was eindelijk weer eens een lekkere, warme dag. Mijn schoonvader vroeg op een gegeven moment ‘Blijven jullie eten?’ We keken elkaar verbaasd aan, want spontane acties zijn helemaal niets zijn ding. Mijn schoonmoeder had hem vast opdracht gegeven om het aan te kaarten, dus ik zei min of meer om hem tegemoet te komen ‘Komt dat wel uit? We kunnen ook thuis eten hoor, anders moeten de kinderen zelf nog iets verzinnen nu om te eten.’ Lees: iets bestellen. Maar hij was heel overtuigend: ‘Nee hoor, blijf gezellig!’ En hij glimlachte daar nogal geheimzinnig bij. ‘Nou euh .. oké’, accepteerden we enigszins argwanend.

  De elektrische barbecue

  Opeens kwam mijn schoonmoeder met schalen met vlees en spiesen aangezet. Er kwam een gesneden stokbrood op tafel met wat smeersels, een huzarensalade en sausjes. ‘Zo’ zei mijn schoonmoeder, ‘Jan (mijn schoonvader dus) heeft een elektrische barbecue gekocht! Kunnen we barbecuen zonder gedoe. Leuk hé! En die willen we graag met jullie uitproberen.’ Daar kwam dus de aap uit de mouw. Hoe aandoenlijk eigenlijk! ‘Wat leuk!’, riep mijn man enthousiast. En zelf was ik ook blij verrast door het enthousiasme van deze lieve mensen. Grappig ook, dat zij wat ik juist leuk vind ‘gedoe’ vinden, haha.

  Mooi en praktisch apparaat

  Vervolgens kwam het apparaat tevoorschijn, een fijne zwarte bol die er gezellig uitziet en doet denken aan de barbecues van vroeger. Qua model dus helemaal top! Nu is mijn schoonvader best lief, maar niet zo handig. En dat hoeft hierbij dus ook helemaal niet, het verlengsnoer lag al klaar en het was simpelweg inpluggen en beginnen! ‘Het hele oppervlak van het rooster wordt gelijkmatig heet’ vertelde mijn schoonvader trots. ‘Dat komt door het warmte reflectie systeem met aluminium. Hij heeft ook een goede circulatie door de geëmailleerde deksel en kijk het vet komt hierin.’ En hij wees naar het opvangbakje. Ik genoot van zijn blij-zijn en zijn vermogen om de verkoper met precisie te praten.

  Cederhouten vellen

  Weet je wat ik nog het allerleukst vond? Toen mijn schoonvader het vlees op de barbecue wilde doen, kwam mijn schoonmoeder in beweging. ‘Jan even wachten, we hebben nog die dingen toch!’ En daar kwam ze aan met netjes op maat geknipte cederhouten vellen, waar je vlees, vis of brood op kunt leggen in de barbecue. ‘Speciaal voor jou’ zei ze tegen mij ‘omdat we weten dat jij van rooksmaak houdt.’ Deze vellen had ik nog niet eerder gezien, maar hoe ontzettend lief dat ze überhaupt aan me hadden gedacht. Al zou het vreselijk smaken, ik zou het de hemel inprijzen! We hebben gezellig met elkaar gegeten. Schoonouders zijn net kinderen; soms kun je ze wel achter het behang plakken en soms kun je alleen maar denken ‘wat bof ik toch met deze lieve mensen!’

   

  Ondanks mijn voorliefde voor barbecuen op houtskool moet ik eerlijk toegeven dat de barbecue fantastisch werkte en de smaak van het vlees op de houten vellen helemaal goed was! Zelf zou ik het alleen niet ‘rooksmaak’ hebben genoemd, maar eerder: gewoon ouderwetse barbecue smaak. Genieten!

  Recepten & Blogs

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »