Online je bakproducten bestellen om zelf brood te bakken
Bij de Broodbakshop kun je eenvoudig en snel al je bakproducten online bestellen. Wij leveren bakproducten aan thuisbakkers en MKB'ers zoals bakkerijen, restaurants en andere bedrijven die bakproducten nodig hebben. De meeste van onze ingrediënten worden door een echte molenaar in Groesbeek vervaardigd. Een molen met een rijke geschiedenis en een kwaliteit om 'U' tegen te zeggen. Naast de kwaliteit van de producten zijn de mensen van de molen ook gewoon erg vriendelijk en professioneel, dat maakt onze relatie nog net een stukje leuker dan deze al was.
Een uitgebreid assortiment bakproducten en bakingrediënten
In het assortiment bakproducten om zelf brood te bakken vind je onder andere verschillende bakvormen, kookboeken en bakingrediënten zoals (volkoren) meel en graan maar ook brood gerelateerde huishoudelijke apparatuur. Maar waarom moet je opletten als je zelf brood gaat bakken?
Waar moet je op letten als je zelf brood bakt? Een paar goede tips!
- Deeg laten rijzen - Je kunt het deeg het beste laten rijzen in een glazen of plastic mengkom. Een metalen mengkom geleidt teveel warmte. Hierdoor koelt het deeg te snel naar een te lage temperatuur.
- Deegtemperatuur - Als je zelf brood bakt, wees zorgvuldig en zorg er voor dat het deeg tussen de 20-35 graden is. Een te koude omgeving vertraagt of stopt het rijsproces en een te warme omgeving doodt de gistcultuur waardoor je deeg niet meer rijst. Beheersing van de temperatuur is dus erg belangrijk! Let er ook op dat de temperatuur van het deeg tijdens het bereidingsproces wel mag stijgen maar zeker niet mag dalen. Je kunt dus niet even het deeg wegleggen om andere taken tussen door af te handelen.
- Rijstijd - Je kunt de tijd van het rijzen zelf beheersen. Het duurt drie kwartier tot een uur op een warme plaats, Ongeveer twee uur bij een gemiddelde kamertemperatuur, En zelfs twaalf uur op een koele plaats en nog langer, maar liefst vierentwintiguur, in de koelkast. Dek het deeg altijd af om uitdroging van het deeg te voorkomen. Het beste is een vochtige theedoek, maar een goed alternatief is plasticfolie over de mengkom vouwen. Let wel, plasticfolie zorgt voor een warmere omgeving dan een vochtige theedoek en dat versnelt de rijstijd van het deeg dus weer.
- Weer en hoogte - Het rijzen van het deeg is van meer afhankelijk dan alleen de temperatuur en rijstijd. Op vochtige en warme dagen rijst je deeg sneller dan droge en koele dagen. Houd hier rekening mee bij het instellen van de rijstijd.
- Deegomvang - De omvang van het deeg is belangrijker dan de rijstijd. Deeg voor zelfgemaakt brood mag tijdens het rijzen hooguit twee tot drie keer zo groot in haar omvang worden, als je het deeg teveel laat rijzen kan het brooddeeg tijdens het bakken inzakken. Als je dus bemerkt dat het deeg al genoeg in omvang is toegenomen ga dan verder met de volgende stap en wacht niet tot de officiële rijstijd.
- Deegcontrole - Je kunt controleren of je deeg goed is gerezen door er met een vinger in te drukken. Het deeg is goed gerezen als de afdruk van je vinger langzaam weer omhoog komt. Als het nog niet uitgerezen is, komt het onmiddelijk omhoog en als het niet meer omhoog komt, dan is het deeg te ver gerezen.
Heb je vragen? Lees dan het blog over een cursus zelf brood bakken in een notendop.