Voel jij je ook zo neerslachtig in januari?
Meer mensen hebben er last van dan je denkt en we zijn al snel geneigd om het winterdepressie te
noemen. Echter, een depressie is wel heel zwaar en een zogenoemde onzichtbare mentale ziekte
waar hulp voor gezocht kan worden. De meeste mensen die het lastig vinden om de donkere
winterperiode door te komen hebben last winterblues.
Korte dagen, minder daglicht, kou, regen, mist en wind .. we worden er niet vrolijker van.
Comfort baking
Eén van de - weliswaar kortdurende - remedies die deze winterblues kan tegengaan is lekkere
zoetigheden bakken, laten we het comfort baking noemen. Het geeft een heerlijk gevoel om
ergens mee bezig te zijn en even de boel de boel te laten. Bovendien zorgen de fijne zoete geuren
van je baksels voor een positieve ‘breinprikkel’.
Zelf doen
De gedachte aan een lekkere cupcake, brownie of slagroomtaart kan je al een beetje opfleuren.
Maar door het zelf te maken in plaats van te kopen leid je jezelf af, ben je lekker bezig en kijk je uit
naar het moment van opeten.
Hieronder enkele suggesties voor een lekkere oppepper.
Kokosmakronen. Je kent ze wel, lekker zoet en een beetje smeuïg. En wat zo leuk is aan deze
zoete koeken is natuurlijk het ouwel dat je er lekker af kunt peuteren.
Boerenappeltaart. Een appeltaart brengt nostalgische gevoelens naar boven van vertrouwdheid en
gezelligheid. En dat kunnen we in de winterperiode wel gebruiken. Maak hem speciaal met custard
door het deeg, gehakte pistachenoten en/of pecannoten of verstop er stukjes karamel in voor wat
happen met een verrassende bite.
Hazelnoot havermout koeken met smeltchocolade. De gezonde vibe van havermout en hazelnoot
gecombineerd met witte, melk of pure chocolade, dat is altijd een hit! Maak ze niet te groot, dan
kun je er lekker vaak van genieten zonder na drie koeken al misselijk te worden ;-)
Een lekkere snelle en ultiem slechte optie is de pannenkoeken-room-banaan-karamel taart. Als je
de ingrediënten in huis hebt kun je deze heel eenvoudig maken en hij is verrukkelijk! Bak vier niet
al te dunne pannenkoeken en laat ze afkoelen, leg er een op een schaal en besmeer hem met een
laagje rode jam. Leg je tweede pannenkoek er bovenop. Deze besmeer je met een lekkere laag
vanilleroom en in de vanilleroom leg je plakjes banaan zoveel je wil. Zorg ervoor dat de plakjes
banaan helemaal tot de buitenrand komen. Hierop schenk je verdeelt over het hele oppervlak
vloeibare karamel, zoveel als je zelf lekker vindt. Vervolgens herhaal je de laag pannenkoek met
room en banaan normaals, maar dan zonder de karamel. Hierop leg je je laatste pannenkoek en
deze besmeer je met een dun laagje vanilleroom. Op deze vanilleroom spuit je slecht veel
slagroom toefjes die je nog afmaakt met een bescheiden hoeveelheid karamel en eventueel wat
strooi nootjes. Even in de koelkast laten opstijven en .. smullen maar!
Soms ongezond mag best
Er zijn natuurlijk nog heel veel meer baksels die je een lekker gevoel geven. Ja het is niet goed
voor de lijn en ja het is niet echt goed voor je gebit, maar ik vind dat je jezelf best eens mag
verwennen en je niet altijd zorgen hoeft te maken over wat je eet. We moeten al zoveel! Soms mag
je je best even laten gaan, dat kan zo heerlijk zijn en je een positief gevoel geven. Doe je de
volgende dag of paar dagen een balansdag, dat geeft dan ook weer een gevoel van goed bezig
zijn als tegenhanger.
Alhoewel het bakken een fijne manier is om de winter door te komen is de echte remedie natuurlijk
de komst van de lente en lekker zonnig weer. Tot het zover is, geniet ik buiten van de zonnige
winterdagen, die weliswaar koud zijn maar daar kan ik me op kleden. De druilerige en gure dagen
sla ik even over.