Oude granen, nieuw brood
De jaarwisseling nadert met rasse schreden. Drie dingen poppen zo in de gedachten van de meeste
Nederlanders bij de woorden oud en nieuw. Oliebollen natuurlijk, die heerlijk slechte lekkernij waar
we massaal zonder mopperen voor bij de kraam in de rij staan. Of we bakken het zelf en heel 31
december staat in het teken van ‘het bakken’. Er zijn zelfs mensen – zoals wij – die een speciale
frituurpan hebben om ieder jaar weer de lekkerste oliebollen te bakken. En omdat we altijd te veel
maken, delen we onze oliebollen met de buren in de straat.
Champagne!
Het tweede is natuurlijk: champagne! Heel bijzonder eigenlijk want de meeste mensen die ik ken
vinden het niet eens lekker. Ze gooien de champagne om middernacht snel achterover om
vervolgens weer aan het drankje te gaan wat ze wel lekker vinden. Maar ja, traditie hé? Champagne
hoort erbij! Ik vind het in ieder geval heerlijk en ben degene die steevast de fles soldaat maakt.
Goede voornemens
De derde gedachte die geassocieerd wordt met de jaarwisseling is goede voornemens. Je kent het
vast wel, we doen het oude niet meer en nemen ons voor om een nieuwe gewoonte aan te leren of
iets niet meer te doen in het nieuwe jaar, bijvoorbeeld roken of te veel geld uitgeven aan kleding.
Ik heb voor volgend jaar een heel mooi goed voornemen. Dat vind ik zelf dan, haha. Ik heb namelijk
met kerst een boek gekregen ‘Oude granen, nieuw brood’ en laat ik dat nou erg interessant vinden.
Oerhollands broodbakken
Het bakboek is voor bakkers die met oude granen en Nederlands graan willen bakken. De recepten
zijn op basis van eenkoorn, emmer, rivet, spelt, tarwe, rogge en tritordeum. Nou dat klinkt toch
superspannend! Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan. Ben zo benieuwd of je ook
daadwerkelijk die oersmaak proeft of het echte ‘Hollandse’. En ook is er aandacht voor glutenvrije en
-arme broden.
Voordat ik mijn goede voornemen op de proef neem, gaan we eerst nog het nieuwe jaar te vieren. Ik
hoop uit de grond van mijn hart dat het leven dit jaar wordt gedomineerd door ‘back to normal’.
Waarin we weer bij elkaar kunnen komen en het leven kunnen vieren met gezelligheid, in goede
gezondheid en heel veel lekkere baksels.
Ook namens het team van Broodbakshop wens ik je een fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig
2022!