Pannenkoekendag!
Vandaag is het Nationale Pannenkoekdag. En dat is natuurlijk superleuk en een mooie gelegenheid om weer eens heerlijk van een pannenkoekje te genieten. Toch vraag ik me serieus af of het nodig is een pannenkoekdag te hebben, want zeg nou zelf deze smakelijke platte lekkernij zet je toch in een handomdraai op tafel?
Veel keus
Wat maakt een pannenkoek nu eigenlijk zo speciaal? Qua smaak is het natuurlijk heel fijn dat je er op kunt doen wat je lekker vindt en zo aan ieders behoefte kunt voldoen. Hier zijn we dol op spek, maar ook een pannenkoek met appelmoes gaat er goed in. Je kunt het maken zoals je wil en waar je op dat moment maar behoefte aan hebt.
Dik of dun
Je kunt natuurlijk ook variëren in dikte. Lekker dun als een crêpe met een laagje chocoladepasta. Als je ooit in Frankrijk bent geweest ken je ze vast wel en zo’n crepe geeft weer dat vakantiegevoel, maar dat terzijde. Of een dikkere pannenkoek met fruit. Wat ook leuk is, is om een keer American pancakes te bakken. Deze zijn minder groot en lekker dik en stevig. Heerlijk voor een zondagbrunch in de pyjama met een filmpje erbij.
Hartig
De hartige pannenkoek is ook populair. Stel je hebt visite en je wilt de kids verrassen met pannenkoeken, maar de volwassenen wil je een ‘grote mensen pannenkoek’ voorzetten. Dan heb ik een leuk recept voor je. Je bakt de pannenkoek als gewoonlijk met je pannenkoekenmix, vervolgens smeer je de bovenkant - terwijl hij nog in de pan ligt - in met een laagje kruidenkaas. Daarop leg je wat dunne plakjes chorizo (hoeveelheid naar eigen smaak) voor een zoutige bite en wat plakjes champignons. Snipper een uitje heel fijn en doe ook dit op de pannenkoek, niet te veel anders
overheerst het zo. En tenslotte nog wat dunne reepjes groene paprika. Even met het deksel op de pan laten garen en daarna nog
even zonder om hem niet te vochtig te laten worden en voilà: je hebt een volwassen pannenkoek!
Een pannenkoek is in wezen niet ongezond en toch een traktatie, dat maakt, dat het een bepaalde aantrekkingskracht heeft. Wil je
een echt gezonde variant maken, doe dan stukjes banaan door het beslag en neem één banaan per pannenkoek. Deze variant wordt
wat dikker en als je bakt hem aan beide zijden goed bruin. Als de pannenkoek op je bord ligt verdeel je er een kiwi in stukjes
overheen in stukjes en besprenkel je hem met ahornsiroop en wat sesamzaad. Smullen maar!