Sluiten
Levine van Doorne - Donderdag 25 Juni 2013

Review: Basic Brood

Basic brood is geschreven door Frank Deldaele, docent aan een Belgische bakkersschool. De mooie foto's zijn van de hand van fotograaf Lennert Deprettere. Ieder recept, of een variatie op een basisrecept, wordt kort en bondig beschreven zowel voor het met de hand als met een machine kneden van deeg. Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat en vaak ook kleinere foto's van de tussenstappen. Vooral de foto's bij het basisrecept voor Koeken van gerezen bladerdeeg zijn erg duidelijk. Door het hele boek heen staan allerlei handige tips.

Het boek Basic Brood is zeker een verrassende aanvulling op de vele broodbakboeken die al in mijn kast staan. Inmiddels heb ik verschillende recepten met goed resultaat gemaakt en het is beslist een boek waar ik meer uit ga bakken. Aanrader voor de beginnende, maar ook voor de meer ervaren thuisbakker.

Mijn favoriete recept uit dit boek zijn toch wel de roommastellen. Het bakje is gemaakt van zacht brooddeeg en wordt gevuld met banketbakkersroom. De banketbakkersroom wordt meegebakken. Als finishing touch wordt er nog een beetje poedersuiker over gestrooid. Het recept om zelf banketbakkersroom te maken staat ook in het boek. Erg lekker!

 

Het boek is onderverdeel in verschillende hoofdstukken:

Algemene uitleg

  • Vaktermen
  • Basisgrondstoffen
  • Basisrecepten (recepten voor verschillende vullingen en afwerkingen)
  • Deegbereiding

Recepten

  • Zachte luxekoeken en -broden
  • Koeken van gerezen bladerdeeg
  • Diverse soorten brood
  • Zachte tafelbroodjes: witte broodjes
  • Bruine tafelbroodjes
  • Open en gesloten fruittaarten

De hoofdstukken met de recepten beginnen allemaal met 1 basisrecept en vervolgens worden er verschillende variaties gegeven. Met het basisrecept voor zachte luxekoeken kan je bijvoorbeeld Vlaamse en Franse brioches, rozijnenbollen, chocoladebolletjes, suikerbolletjes, roommastellen (platte broodjes gevuld met banketbakkersroom), sandwiches, Berlijnse bollen, paashaasjes, engelkoeken, vollaards (duivekaters), rozijnenbrood en suikerbrood maken.

Prijs: 19,99 euro
ISBN 978 90 209 8529 0
Uitgeverij Lannoo nv

 

de Vlaamse brioches zijn ook erg lekker!

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »