Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - Broodbakshop - Zaterdag 12 November 2022

    Speculaas met Sinterklaas

    Sinterklaas-speculaas

    En dan is het alweer zover. De Sinterklaasperiode staat voor de deur. En zeg je Sinterklaas, dan denk je natuurlijk gelijk aan speculaas! Heerlijk die warme geur van de speculaaskruiden. Het doet zo gezellig aan en baksel met deze kruiden zijn ook nog eens heel lekker.

    Binnen gezellig

    Tijd om eens de kast in te duiken of ik nog voldoende Sinterklaas-bakspullenvoorraad heb. Na het Oktoberfest gebeuren van de jongens, wat heel gezellig was, maken we het nu binnen gezellig. Lekkers en kaarsjes en een filmpje op zijn tijd. En wie meekijkt, die kijkt mee. De vriendin van onze oudste vindt het ook gezellig dus dat stimuleert hem in ieder geval wel om - soms met lichte tegenzin - aan te schuiven bij zijn vader en moeder.

    Speculaasbrokken

    Het is in het weekend vaak een komen en gaan hier van vrienden en familie. En als er gesport wordt dan lusten ze wel een extra zoetje tussendoor. Speculaasbrokken vind ik dan heel fijn om in de trommel op tafel te hebben staan. Als je de speculaasmix gebruikt dan maak je een heerlijke plaat die je in grote en kleine stukken kunt breken, zodat iedereen zelf het formaat van de lekkernij kan kiezen. Met de speculaasmix maak je trouwens ook heerlijke speculaasjes en zelfs gevulde speculaas (mijn eigen favoriet!). Let wel op de tijd, brokken gaan langer in de oven dan koekjes.

    Speculaasplank Sinterklaas

    Als je voor een Sinterklaasfeestje iets wil maken dan is de speculaasplank Sinterklaas een superleuke tip. Je maakt gewoon het deeg dat je voor speculaasbrokken of -koekjes maakt en gebruikt de mal om de vorm van de goede Sint erin te krijgen. Vervolgens bak je het deeg af zoals gebruikelijk. Je kunt het extra feestelijk maken door er met wit glazuur wat bolletjes of strepen op te maken. Rood kan ook natuurlijk, maar die kleur zie je niet goed op de donkere koek.

    Cake en koek

    Iets anders met speculaas is de speculaascake en de winterkoek, die ook speculaaskruiden bevat. Voor Sinterklaasavond is een taart natuurlijk leuk. Eigenlijk is taart altijd leuk, maar ja je kunt niet iedere dag taart eten helaas.

    Speculaastaart

    De speculaastaart is tegenwoordig welbekend en je vindt ze rond Sinterklaas volop bij de bakker en in de supermarkt. Maar zelf maken is natuurlijk het allerleukst en er zijn veel recepten van te vinden op internet. Een variant met abrikoos vind ik zelf verrassend en lekker. En het mooie is, het is helemaal niet lastig te maken. Je maakt een beslag voor speculaastaart zoals beschreven in een recept dat je kiest. Zorg er altijd voor de je met koude handen kneedt en dat je het deeg in de koelkast laat rusten. Als je je bakvorm hebt bekleed maak je 300 gram amandelspijs met een vork los en meng dit met 125 gram crème fraîche en een ei. Verdeel het mengsel over de bodem van je taart en leg er gewelde abrikozen op, een stuk of 15. Bestrooi je taart met geschaafde amandelen en bak hem in de oven af. Hij is het lekkers als je er stiekem een klein puntje van neemt als hij nog een beetje warm is en er een flinke dot slagroom op doet.

    Sinterklaas, vroeger deden we er uitgebreid aan en waren de jongens megadruk met en van het hele Sinterklaasfestijn. Nu genieten we er nog steeds van, maar dan met lekkere baksels en heel erg relaxt!

    P.S. Voor mijn man bak ik in deze periode altijd taaitaai, want daar is hij dol op. Maar die zijn toch wel wat uitdagender om te bakken. Wil je ook taaitaai bakken? Kijk dan even naar de tips in het Sinterklaasblog van vorig jaar.

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »