Sluiten

Categorieën

Filters
  Ellen - broodbakshop.nl - Zaterdag 31 December 2022

  Terugblik op 2022; een verrassende Kerst

  Kerst 2022: dat zou een gezellige worden! Allemaal bij elkaar op tweede kerstdag .. mijn gezin, moeder, schoonouders, zus en gezin en een goede vriend van mijn man en zijn vrouw. Weer een heel huis vol na twee coronakerstmissen. Het menu had ik op tijd in mijn hoofd. Een ouderwetse runderstoofpot met bier, aardappelpuree met room, een hartige taart en een lekkere waldorfsalade. Kreeftensoepje vooraf, als aperitief nog een garnalensalade met dunne plakken geroosterd meergranenbrood en als toetje ijs met stoofperen en slagroom. Niet heel pretentieus maar wel lekker.

   

  De planning

  Ze zouden om drie uur komen en ik had bedacht dan gezellig met koffie en een plak krenten-rozijnenbrood met roomboter te beginnen. Gewoon omdat een zelfgemaakt brood zo lekker is. Om half zes het aperitief als opwarmertje - weliswaar een koude salade, maar toch - en dan vanaf half zeven aan tafel. Tja, zo ben ik. Plannen en lijstjes maken, ik hou ervan. We houden allemaal van spelletjes dus die zou ik alvast van zolder halen zodat het al klaarstond. Eerste kerstdag waren we met ons eigen gezin, lekker rustig aan en pakjes uitpakken. Én ik verheugde me al op mijn extra cadeau, namelijk het nieuwe siliconen bakblik dat mijn zoon was kwijtgeraakt op school.

   

  Samen boodschappen doen

  De boodschappenlijst lag al klaar en ik hoefde het alleen nog maar te halen. Mijn man kwam op donderdagochtend voor kerst thuis van een zakentripje en hij zou meegaan om de boodschappen te halen. Kon hij gelijk de wijn uitzoeken, dat is niet mijn specialiteit. Fijn! Ik had er zin in.

   

  Niet lekker

  Toch gaan de dingen niet zoals je verwacht, zelfs niet met kerst :-( Nadat mijn man was thuisgekomen en we even een kopje thee dronken om bij te kletsen zei hij ‘Ik voel me eigenlijk niet zo lekker.’ Hij zou wel moe zijn van de reis dachten we. Een dutje zou wonderen doen, dan was hij daarna weer topfit! Maar naarmate de dag vorderde werd hij niet beter. Hij werd zieker. Griep! Ik dacht nog ‘gelukkig voel ik me prima dan maar alleen de boodschappen doen.’ Helaas de volgende dag werd ik wakker met koorts en lagen we beiden op bed van vrijdag tot en met zondag. We voelden ons echt beroerd; hoesten, verkouden en koorts. Op zaterdag heb ik de genodigden maar op de hoogte gebracht dat het niet doorging want dan konden ze nog iets anders regelen of afspreken. Of zij wél met elkaar en wij zielig thuis, haha. Het leven laat zich niet sturen, maar je kunt er wel het beste van maken.

   

  Het diner

  Gelukkig voelden de kids zich prima, afgezien van een loopneusje hier en daar was er niks aan de hand. De vriendin van onze oudste besloot om wel gewoon langs te komen, dan kon ze de jongens helpen. Wij hadden gezegd dat zij het eten maar moesten verzorgen, want dat ging ons niet lukken. Het was eigenlijk best een relaxte eerste kerstdag; wij keken samen films terwijl we tegen elkaar aan gekropen lagen en kregen afbakcroissantjes en thee op bed. En verder hoefden we ons nergens zorgen om te maken, werd ons verzekerd. Toen we van beneden de woorden ‘aan tafel’ hoorden, fristen we ons even op en togen naar beneden. Wat een verrassing: de tafel was mooi gedekt en er stond eten op tafel. Ze hadden het zich gemakkelijk gemaakt met zakjes gemengde sla en dressing, kant-en-klare aardappelgratin, een rollade en zoete rabarber (die mijn  lmoeder had gemaakt en gebracht). Het smaakte allemaal prima!

   

  Pakjes!!

  Na het eten kropen we op de bank en pakten we ombeurten een pakje. Het was supergezellig, iedereen was vrolijk en nam de snotterende volwassenen voor lief. Mijn cadeau was geweldig!! Ik kreeg een grote broodplank waar de kruimels onder worden opgevangen en een porseleinen witte infusion theepot. Zelf had ik de vriendin van onze oudste getrokken en zij was blij met haar bakset en boek ‘Hoe bak ik brood’. Een gok, want haar lijstje bestond uit de woorden: Maakt niet uit wat ik krijg, ik vind alles leuk.

   

  Appeltaart

  Na de pakjes hadden ze een verrassing, want ze hadden een taart gebakken: appeltaart. Ze hadden de boerenappeltaart mix in de kast gevonden en hadden aan de hand van het recept en tips van oma een uitstekend baksel gemaakt! Als dank had oma ook een stuk gekregen, getuige de punt die er al uit was gesneden. Na de taart keken we een suffe kerstfilm, waarbij ik het middenstuk helemaal gemist heb omdat ik in slaap was gevallen met mijn theepot nog op schoot. Maar ach die films zijn toch allemaal hetzelfde.

   

  Aanpassen

  Deze kerst was verrassend en gezellig, alhoewel ik er in eerste instantie van baalde dat we geen visite konden ontvangen. Tweede kerstdag was ook fijn. De kids gingen ’s avonds met z’n allen uit en hadden voor het diner bedacht dat het maar makkelijk moest en daarom hadden ze zakken friet, kip nuggets en kroketten ingeslagen en potten appelmoes zodat ze alleen de Airfryer nog maar hoefden aan te zetten. ‘Aanpassen Ellen, aanpassen …  je kunt het’, prentte ik mezelf in toen ik dat hoorde. En terwijl we met ons gezin aan tafel met de handen ons kerstdiner (afgezien van de appelmoes dan) zaten te eten voelde ik me gelukkig en dankbaar voor zoveel moois en zo’n fijn gezin. En ik besefte me dat dit snelle voedsel het op dat moment won van mijn kerstmenu, dit was goed zo.

   

  Oh en of ik mijn bakblik nog kreeg? Jazeker, hij had gelukkig zijn woord gehouden. Ik ben weer de blije bezitter van een siliconen bakblik. Op het pakje zat een briefje geplakt ‘Sorry mam, ik beloof dat ik de volgende keer beter op je spullen let. En anders moet ik meer zakgeld vragen.’ De grapjas!

  Recepten & Blogs

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    De webwinkel is tijdelijk gesloten. De klantenservice is uiteraard bereikbaar voor eventuele vragen op: [email protected] Verbergen