Tips voor broodbakkers om zelf thuis heerlijk brood te bakken
Het bakken van brood is een exacte wetenschap. Als je keer op keer de meest goede bakresultaten wilt behalen, moet je je ingrediënten nauwkeruig afwegen en alles wat je geleerd en ervarend hebt vast leggen op papier! Hieronder enkele handige tips welke het opschrijven waard zijn.
- Als het deeg niet goed rijst, probeer dan eerst de instant gist op te lossen in lauwwarm water met 1 of 2 tl suiker
- Het broodbakken met bakkerspercentages helpt om de samenstelling van deeg beter te leren begrijpen, en het helpt bij het nauwkeurig aanpassen van recepten (met dank voor tip van Weekend Bakery)
- Als het buiten koud is, gebruik dan wat warmer water in plaats van normaal lauw warm water
- Deeg zet je nooit op de verwarming, hierdoor droogt het deeg te snel uit. Op een afstandje voor de verwarming zetten, kan wel. Het beste is uiteraard het deeg te laten rijzen in een rijskast.
- Weeg je ingrediënten nauwkeurig en zorgvuldig af, wegen is ook beter en nauwkeuriger dan afmeten in milliliters. Houdt bij ieder bakproces de hoeveelheid water bij die je elke keer gebruikt.