Sluiten

Categorieën

Filters
  Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 29 April 2022

  Tonijn op brood

  Op Discovery of National Geographic - ik weet nooit op welke zender het is - heb je vaak het programma Wicked Tuna. Het is een heel banaal programma eigenlijk over een aantal vissers die met elkaar wedijveren om de grootste blauwvintonijn te vangen, de eerste van het seizoen en de meeste. Ze schuwen daarbij achterbaksheid en het inpikken van elkaars ‘spot’ niet. Soms zijn ze bot en eerlijk tegen elkaar en soms smeden twee bondgenoten snode plannen om een medevisser dwars te liggen. Een real life soap, zeg maar. En ik vind het heerlijk om naar te kijken!

  Boeiend

  Op de een of andere manier boeit het programma me mateloos terwijl het eigenlijk ook heel naar is om te zien hoe ze deze prachtige vissen met de hand worden vangen onder grote druk van tijd, stress en de kracht van de vis. Ik moet er wel bij zeggen dat het voor deze mensen hun beroep is en ze zijn ervan afhankelijk, het is dus niet voor het plezier dat ze ‘een tonijntje vangen’. Ook vissen ze met beleid, je mag niet iedere blauwvintonijn vangen deze moet een bepaald formaat hebben.

   

  Wereld Tonijn Dag

  Op 2 mei is het Wereld Tonijn Dag en de reden dat ik aan Wicked Tuna moest denken. Tegelijkertijd denk ik natuurlijk aan een lekker stukje tonijn. Zo’n verse van de grill met krieltjes en salade. Wijntje erbij .. heerlijk!

  Brood en tonijn

  Maar aangezien dit Broodbakshop.nl is, ligt de focus natuurlijk bij brood. Brood met tonijn deze keer. Op brood is een tonijnsalade in mijn beleving het lekkerst. Er zijn op het internet ontzettend veel recepten te vinden voor een lekkere tonijnsalade en zoals bij alles is het zo dat je de ingrediënten even goed moet bekijken om te zien of het je ‘trekt’. Zelf ben ik fan van een frisje en een zuurtje in mijn tonijnsalade en eigenlijk doe ik iedere keer maar wat ik op dat moment door de tonijnsalade wil doen.

  Zelf creëren

  Een goede basis vind ik zelf: rode ui, ansjovis, ijsbergsla, zilveruitje, zongedroogde tomaatjes op olie, groene olijven, balsamico azijn, komkommer, beetje zout en peper en tonijn natuurlijk. Voor een beetje pit een Spaanse peper en voor een beetje zoet mango. Als ik out of the blue opeens denk ‘ik wil nu een tonijnsalade maken’ dan kunnen de ingrediënten wel eens anders zijn, afhankelijk van wat ik in huis heb. Als mijn kids er zijn dan doe ik er vaak wat mayonaise doorheen en snijd ik de ingrediënten heel fijn, zij vinden het lekkerder als de salade wat smeuïger is. Voor mijn man en mijzelf hou ik het wat grover.

  Vers of uit blik

  Voor een salade op brood wordt doorgaans tonijn uit blik op olie gebruikt. Het staat me eerlijk gezegd een beetje tegen om geen verse te gebruiken, maar de kids vinden uit blik lekkerder en het is makkelijker. Als je verse tonijn gebruikt kun je deze in blokjes snijden, zout en peper erop strooien en snel bakken tot ze roze gekleurd zijn, beslist niet te lang! Ondanks mijn voorkeur voor vers, moet ik wel toegeven dat tonijn uit blik toch echt beter past bij een tonijnsalade voor op brood.

  Lekker met brood

  En dan natuurlijk nog het brood. Ieder heeft zo zijn favoriet en de meesten hier in huis vinden tonijnsalade met een wit stokbrood het allerlekkerst - en nog lekkerder zelfgemaakt met de pistoletmaker, wat in basis een mini stokbrood is ;-). Zelf ben ik fan van een hele dikke plak vers donkerbruin brood, waarvan de binnenkant heerlijk zacht is en de buitenkant zo’n stevige, krakende korst waar je je verhemelte zo ongeveer aan openhaalt. Dat is wel genieten, maar ook oppassen geblazen, haha.

  Tunamelt

  Wil je eens iets anders met tonijn, dan kun je er een tosti van maken. Kaas en tonijn gaan warm heel goed samen. De boterhammen besmeren met een dun laagje mayonaise, tonijn bestrooien met een beetje zout en peper, kaas erover en dan is het eigenlijk al klaar. Wat ook kan is om een dun plakje augurk en/of schijfjes tomaat ertussen te doen.

  Zorg wel dat je de tonijn (en de tomaat of augurk of eventuele andere natte ingrediënten als je die gebruikt) goed laat uitlekken en droog dept indien nodig, anders loopt het water je niet alleen uit de mond maar ook over je kleding!

  Recepten & Blogs

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »