Sluiten

Categorieën

Filters
  Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 25 Maart 2022

  Vandaag is het de dag van de wafel

  Ik herinner het me nog heel goed van vroeger, de wafelkraam. We gingen als gezin op zaterdag boodschappen doen. Eerst naar de supermarkt en dan hielp ik mijn moeder met het uitzoeken van de producten terwijl mijn vader en zus er achteraan slenterden en het allemaal wel prima vonden.

  Daarna gingen we de stad in, of eigenlijk groot dorp. Terwijl mijn moeder naar de Blokker ging of de drogist liepen wij al langzaam naar de markt. Mijn zus vond onderweg altijd leuke kleine knutselspulletjes of sieraden en probeerde mijn vader dan over te halen het voor haar te kopen, soms met succes tot mijn grote ergernis. Ik had geen oog voor spulletjes, want ik wilde maar één ding: een Luikse wafel.

  Wafelritueel

  En die kregen we steevast, het was een soort ritueel voor ons. Mijn moeder gaf er niet om, dus we gingen met z’n drieën. De geruite lekkernij had een magische aantrekkingskracht op mij en onderweg proefde ik al haast de zoete smaak van het deeg en de topping. Wat zou ik doen? Aardbeijam of chocolade. Of toch slagroom? Het maakte niet uit, alles was lekker. Ik zie ons nog zo zitten op het muurtje bij de kraam. Mijn zus en ik aan weerszijden van mijn vader die zo gemakkelijk met zijn stoffen zakdoek eventueel gevallen topping kon wegvegen, want hoe gezellig het ook was knoeien daar hield hij niet van.

  Te zoet en te vast

  Later kwam ik er natuurlijk achter dat je zelf ook veel met wafels kunt doen en nu denk ik wel eens
  ‘Hoe heb ik dat ooit weg kunnen krijgen?’ Die té zoete deegbal met extra suikerkorreltjes die soms nét iets te kort had gebakken als het heel druk was. Gelukkig had ik dat toen niet in de gaten en was het gewoon genieten. 

  Luchtige Brusselse wafel

  Tegenwoordig bak ik ze zelf. En dan maak ik de Brusselse wafel. Deze is luchtig, minder zoet dan de Luikse variant en heeft een lekker krokantje. Je kunt hem zelf maken van vers vloeibaar beslag wat je gemakkelijk zelf kunt maken met een kant en klare mix. De eerste keren dat ik de wafels maakte was het een ongelofelijke smeerboel, omdat ik altijd de neiging heb om te veel beslag in het ijzer te doen. Onder het mom van ‘liever te veel dan te weinig’, maar als je wafels wil bakken is het écht belangrijk om je in te houden. Kijk wat de beste hoeveelheid is per wafel en hou je er aan. Geloof me, je zult me dankbaar zijn voor de tip, want als je steeds het aanrecht staat te poetsen na iedere wafel, is de lol er snel af.

  Verrukkelijk

  Vandaag is het de dag internationale van de wafel, ik vraag me soms echt af wie dat verzint, een wafeldag haha. Maar het brengt wel leuke herinneringen naar boven en de wil om dit weekend weer eens lekker wafels te bakken. En zoals bij veel baksels is het zo dat het niet alleen heerlijk zal smaken, maar ook de geur in huis tijdens het bakken doet het water al in de mond lopen. En dat mag, want ze zijn dan ook echt verrukkelijk, al zeg ik het zelf ;-)

  Foto door Anurag Ganguly via Pexels

  Recepten & Blogs

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »