Veel voorkomende bakproblemen tijdens het bakken van brood
Iedereen kent ze wel, veel voorkomende bakproblemen tijdens het bakken van je eigen brood. Het bakken van perfect brood is een nauwkeurige wetenschap van afmeten en procesbeheersing. Veel voorkomende vragen zijn vaak te herleiden naar broodbak ervaringen. Hieronder de meest voorkomende bakproblemen en hun mogelijke oorzaken bij het bakken van heerlijk vers brood.
Het deeg rijst niet
- Oude gist
- Het water was te koud om het gist te activeren of het water was zo heet dat de temperatuur het gist gedood heeft
- Het deeg is te stijf
- De plek waar het deeg voor de rijs ligt is te koud
Het brood stort in tijdens het bakken in de oven
- Het deeg is teveel gerezen en is te licht geworden
Het brood kleurt niet bruin aan de zijkanten
- Bakblikken zijn te licht en reflecteren warmte weg van de zijkanten
- Door de bakblikken te dicht op elkaar te plaatsen wordt de oven te vol waardoor warmte niet evenredig verdeeld wordt
Het brood heeft een grote scheur aan de zijkant gekregen
- De oven staat te heet afgesteld
- Het deeg heeft onvoldoende kunnen rijzen
- Het brood is niet goed genoeg gevormd
De bovenkant van het brood is gescheurd
- Het brood is te snel afgekoeld door bijvoorbeeld tocht
- Het deeg is te stijf
- Het deeg is niet goed genoeg gemengd
Het brood verkruimeld heel snel
- Het deeg is niet goed genoeg gemengd
- Er is teveel meel toegevoegd
- De plek van rijzen is te warm
- De duur van het rijzen is te lang
- De temperatuur van de oven is te laag
Het brood is nog deegachtig aan de onderkant
- De broden hebben niet kunnen afkoelen op een rooster maar zijn afgekoeld in de bakblikken
De korst is te dik
- Teveel meel gebruikt
- Onvoldoende rijstijd
- De temperatuur van de oven is te laag
Het brood is zwaar en dicht van structuur
- Er is teveel meel toegevoegd
- Onvoldoende rijstijd
- Bepaalde meelsoorten (denk aan volkoren en rogge) bakken zwaarder brood dan meel dat voor alle doeleinden gebruikt kan worden
Het brood is nat van binnen en heeft een grove korrel
- Het deeg heeft niet genoeg kunnen rijzen
Het brood is droog en heeft een grove korrel
- Er is teveel meel toegevoegd
- Het deeg is niet lang genoeg gekneed
- De rijstijd is te lang geweest
- De oventemperatuur is te laag afgesteld
Het brood heeft donkere strepen
- Ongelijk mengen en/of kneden
- De mengkom is te zwaar ingevet
- Het deeg is niet afgedekt geweest tijdens het rijsproces
Het brood vertoont gaten aan de binnenkant
- Tijdens het vormen van het deeg is de lucht in het deeg niet genoeg eruit gekneed
- Het deeg heeft te lang gerezen alvorens het gebakken werd
Het brood ruikt en smaakt naar gist
- De rijstijd is te lang geweest
- De plaats van de rijs is te warm geweest
Het brood is zuur van smaak
- De plaats van de rijs is te warm geweest waardoor het deeg te snel is gerezen
- Het deeg heeft te lang gerezen alvorens ze gebakken werd
Heb je zelf tijdens het bakken bepaalde bakproblemen ervaren en er de meest geschikte oplossing voor gevonden? Laat het ons weten in een berichtje.
Bernadette Minten
Geplaatst op zondag 16 januari 2022 15:41
Hallo,
Ik bak mijn eigen" brood" van noten en pitten dit maal ik tot meel. Nu heb een brood dat binnenin vooral bovenste gedeelte groen is. De smaak is goed. Maar ligt dit aan de ingredïenten oa citroensap? of noten?.
G
Dit heb ik nog nooit gehad.
Graag een reactie