Sluiten
Team - Broodbakshop.nl - Zondag 24 Maart 2015

Veel voorkomende bakproblemen tijdens het bakken van brood

Iedereen kent ze wel, veel voorkomende bakproblemen tijdens het bakken van je eigen brood. Het bakken van perfect brood is een nauwkeurige wetenschap van afmeten en procesbeheersing. Veel voorkomende vragen zijn vaak te herleiden naar broodbak ervaringen. Hieronder de meest voorkomende bakproblemen en hun mogelijke oorzaken bij het bakken van heerlijk vers brood.

Het deeg rijst niet

  • Oude gist
  • Het water was te koud om het gist te activeren of het water was zo heet dat de temperatuur het gist gedood heeft
  • Het deeg is te stijf
  • De plek waar het deeg voor de rijs ligt is te koud

Het brood stort in tijdens het bakken in de oven

  • Het deeg is teveel gerezen en is te licht geworden

Het brood kleurt niet bruin aan de zijkanten

  • Bakblikken zijn te licht en reflecteren warmte weg van de zijkanten
  • Door de bakblikken te dicht op elkaar te plaatsen wordt de oven te vol waardoor warmte niet evenredig verdeeld wordt

Het brood heeft een grote scheur aan de zijkant gekregen

  • De oven staat te heet afgesteld
  • Het deeg heeft onvoldoende kunnen rijzen
  • Het brood is niet goed genoeg gevormd

De bovenkant van het brood is gescheurd

  • Het brood is te snel afgekoeld door bijvoorbeeld tocht
  • Het deeg is te stijf
  • Het deeg is niet goed genoeg gemengd

Het brood verkruimeld heel snel

  • Het deeg is niet goed genoeg gemengd
  • Er is teveel meel toegevoegd
  • De plek van rijzen is te warm
  • De duur van het rijzen is te lang
  • De temperatuur van de oven is te laag

Het brood is nog deegachtig aan de onderkant

  • De broden hebben niet kunnen afkoelen op een rooster maar zijn afgekoeld in de bakblikken

De korst is te dik

  • Teveel meel gebruikt
  • Onvoldoende rijstijd
  • De temperatuur van de oven is te laag

Het brood is zwaar en dicht van structuur

  • Er is teveel meel toegevoegd
  • Onvoldoende rijstijd
  • Bepaalde meelsoorten (denk aan volkoren en rogge) bakken zwaarder brood dan meel dat voor alle doeleinden gebruikt kan worden

Het brood is nat van binnen en heeft een grove korrel

  • Het deeg heeft niet genoeg kunnen rijzen

Het brood is droog en heeft een grove korrel

  • Er is teveel meel toegevoegd
  • Het deeg is niet lang genoeg gekneed
  • De rijstijd is te lang geweest
  • De oventemperatuur is te laag afgesteld

Het brood heeft donkere strepen

  • Ongelijk mengen en/of kneden
  • De mengkom is te zwaar ingevet
  • Het deeg is niet afgedekt geweest tijdens het rijsproces

Het brood vertoont gaten aan de binnenkant

  • Tijdens het vormen van het deeg is de lucht in het deeg niet genoeg eruit gekneed
  • Het deeg heeft te lang gerezen alvorens het gebakken werd

Het brood ruikt en smaakt naar gist

  • De rijstijd is te lang geweest
  • De plaats van de rijs is te warm geweest

Het brood is zuur van smaak

  • De plaats van de rijs is te warm geweest waardoor het deeg te snel is gerezen
  • Het deeg heeft te lang gerezen alvorens ze gebakken werd

Heb je zelf tijdens het bakken bepaalde bakproblemen ervaren en er de meest geschikte oplossing voor gevonden? Laat het ons weten in een berichtje.

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »