Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 8 Juli 2022

    Verwen jezelf met een zelf gebakken kokosmakron

    Een zelf gebakken kokosmakron is pure verwennerij. Het is een koek met zijn herkomst in het verre verleden in Nederlands Indië. De in 1798 in Batavia geboren Wilhelmina Henriette Senn van Basel schreef een kookboek met recepten die generatie op generatie waren doorgegeven. Het bevat Hollandse recepten maar ook recepten die zijn ontstaan in en en onder invloed van het leven in Indië. Zo ook de kokostaart. Ik zie het als de voorloper van de kokosmakroon. Het recept bevat namelijk geraspte kokos, eierdooiers, suiker en meel, net als onze hedendaagse kokosmakroon.

    Koekje op papier

    Hoe dan ook, de koek was toen al geliefd en dat is hij nog steeds. Inmiddels is de lekkernij wel wat getransformeerd van taart naar koek en wordt het gebakken op een stukje ouwel, ook wel eetpapier. De reden dat hij op een papiertje wordt gebakken is omdat het beslag nogal zacht is, ook na het bakken. Het eetpapier geeft stevigheid en zorgt ervoor dat de kokosmakroon niet uit elkaar valt.

    Lekker peuteren

    Uit nood geboren dus, maar het eetpapier boort bij menigeen van die heerlijke nostalgische gevoelens aan. Je weet wel, het papiertje had een magische aantrekkingskracht en vroeg er gewoon om, om eraf gepeuterd te worden. En het liefst probeerde ik het heel te houden, wat nooit lukte natuurlijk. Vertel eens: was jij iemand die eerst het papier oppeuzelde of eerst de koek?

    Groot of klein

    Na al die jaren is de kokosmakroon nog steeds een populaire tafelsnack bij de thee of koffie. Hij vult best behoorlijk, daarom wordt hij ook wel eens in wat kleinere varianten gemaakt. Kun je er twee nemen ;-) De koek is zelf heel goed te maken, varieer eens met cranberry of witte chocolade of voeg een beetje citroen toe (niet te veel!).

    Kokosmakronen cakemix

    Wil je zelf iets lekkers maken en weinig tijd hebben gebruik dan de kokosmakronen cakemix en ouwel van Broodbakshop. Even mixen en op de bakplaat, het beslag op het papier spuiten en in een mum van tijd staan er heerlijke koeken op tafel. En de tip die je gegarandeerd een gelukzalig moment gaat geven: proeven als ze nog net niet helemaal zijn afgekoeld! Hmmmm.

     

    Hij is ideaal en verrukkelijk als ie van binnen en onderen nog wat zacht smeuïg is en bovenop droog met lekkere, een beetje bruin gebakken randjes. Hé kokosmakroon!wordt wel eens gezegd tegen iemand die iets sufs doet of zegt. Maar zeg nou zelf: het is toch eigenlijk helemaal geen scheldwoord, het is een compliment!

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »