Sluiten

Categorieën

Filters
    Team - Broodbakshop.nl - Donderdag 11 Januari 2018

    Vloerbrood: wat is het precies?

    Vloerbrood is razend populair en het is nog eens gezond ook! Maar wat is dit voor soort brood? En welke ingrediënten zitten hierin? We vertellen je hier graag alles wat je wil weten over vloerbrood.

    De naam zegt het al

    Vloerbrood heeft ook, zoals de naam doet vermoeden, te maken met de vloer. Natuurlijk liggen deze broden niet gewoon op vloer bij de bakker, maar op de vloer van de oven. Normale broden worden gebakken in de een bakblik, wat de oven ingaat. Wanneer het brood klaar is, dan kan de bakker het brood uit het blik halen. Bij vloerbroden, ligt het deeg los op de ondergrond, oftewel de vloer van de oven. Deze vloer is erg heet, waardoor het brood extra knapperig wordt. De knapperige buitenkant maakt het brood erg geliefd. Er zijn ook een aantal bakkers die in een speciaal bakblik vloerbroden bakken, maar dan is het bakblik een heel stuk lager dan een normaal bakblik.

    De ingrediënten

    Een normaal brood bestaat uit meel, rijsmiddel en vocht. Het rijsmiddel is meestal gist en voor het vocht wordt vaak water of melk gebruikt. Het meel kan verschillen. Zo kan een bakker kiezen voor onder andere volkorenmeel, tarwemeel, maismeel of roggemeel. Daarnaast kunnen er ook ingrediënten toegevoegd worden aan het brood, zoals zaden, noten, vruchten of kruiden. Een vloerbrood kan met verschillende ingrediënten worden gemaakt, maar bestaat ook altijd uit meel, rijsmiddel en vocht.

    Welke vormen hebben vloerbroden?

    Eigenlijk kennen vloerbroden helemaal geen vaste vorm. Het deeg ligt namelijk op de vloer en zet dan vanzelf uit. Wel kunnen de broden meer in een bol of juist langwerpig neer worden gelegd. Doordat er bij het bakken van een vloerbrood meer vocht wordt verloren dan bij een ‘normaal’ brood, zijn de vloerbroden vaak ook wat voller van smaak. De meeste vloerbroden die we in de winkels zien, zijn broden in een bolvorm. Deze vorm wordt ook wel een “boule” genoemd. De bollen zijn vaak een beetje gebarsten aan de bovenkant. Er zijn ook vloerbroden die lijken op een lange bol. Dit lijkt dan ook meer op een normaal brood. Dit brood wordt een “batard” genoemd.

    Hoeveel soorten zijn er?

    De hoeveelheid soorten van dit brood zijn niet meer te tellen. Zelfs één bakker kan al verschillende vloerbroden met verschillende ingrediënten en in verschillende vormen bakken. Ook de meeste supermarkten verkopen verschillende vloerbroden. Je kunt ook zelf diverse vloerbroden bakken. Er zijn veel recepten voor vloerbrood te vinden op internet. Echte vloerbroden worden echter wel gebakken in een steenoven.

    • Arie E. K. Pols

      Geplaatst op woensdag 24 maart 2021 16:35

      hallo,

      ik heb het bakken van brood ontdekt en ben er erg graag mee bezig. Toch gaat het niet aldoor naar m'n zin. inmiddels heb ik wel begrepen dat dat vouwen en opbollen een belangrijke handeling is die het brood z'n vorm en luchtigheid geeft.

      ik haal zakken met voor gemixte meel voor bruinbrood, wit brood of ook cranberry brood.
      Alle soorten heb ik inmiddels geprobeerd en de ene lukt beter dan de andere, ik denk erover om nu niet voor gemixt meel te kopen maar de losse verschillende soorten meel en zelf volgens jullie recept te mixen.
      nu heb ik een vraag want ik wil graag extra zaden en pitten toevoegen, dit heb ik bij een standaard bruin brood gedaan maar na alle handelingen te hebben gedaan, wil het brood niet rijzen en ook na het bakken werd het qua structuur een soort roggebrood.

      wat doe ik verkeerd, ik heb alle zaden en pitten mee gemixt en daarna dus in het deeg meegenomen, ook de gist, ik gebruik droge gist (zo'n zakje met van die kleine bolletjes) heb ik eerst in lauw water opgelost en vervolgens het deeg mee gemaakt, wel heb ik zout en boter meteen mee gemengd.

      wat doe ik hier verkeerd?

      vriendelijke groeten,

      Arie Pols

    Toon meer

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
    ← Keer terug naar de backoffice    De webwinkel is tijdelijk gesloten. De klantenservice is uiteraard bereikbaar voor eventuele vragen op: [email protected] Verbergen