Sluiten
Team - Broodbakshop.nl - Zondag 1 Mei 2016

Waar komt stokbrood vandaan?

De bereidingswijze van stokbrood komt uit Oostenrijk ergens in de 19e eeuw. Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette wat letterlijk vertaald "Stokje" betekend. In Frankrijk wordt het stokbrood door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd, omdat het dus uit brood Oostenrijk komt.

Omdat stokbrood dus op een stokje lijkt?

Stokbrood heeft zijn naam niet te danken aan het lange dunne uiterlijk. In de 19e eeuw werd het stokbrood gebakken door een lange sliert deeg om een stok heen te draaien en boven een vuur te bakken. Stokbrood wordt helaas snel hard en wordt daarom vaak direct gegeten en (opvallend tijdens je vakantie in Frankrijk) de hele dag door gebakken. De Franse bakker verkoopt ook een petit pain, dit is een kort formaat stokbrood. Een flûte (ook wel fluit) is een dubbelbrede en zware variant stokbrood. De 'flûte' heet in sommige streken gewoon een 'pain' (brood).

Stokbrood wordt pas sinds de jaren 70 van de 20e eeuw in Nederland gebakken. Het Nederlandse stokbrood wijkt in smaak af van het Franse stokbrood. Dat komt door het gebruik van zuurdesem in plaats van het in Nederland veel gebruikte bakkersgist en het type meel (harde tarwe).

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »