Waarom en hoe gebruik je een rijsmandje?
Toen ik pas begon met het bakken van brood - en dat is al een aantal jaren geleden - had ik nog nooit van een rijsmandje gehoord. En eerlijk gezegd zag ik het nut er ook niet direct van in. Maar dat is inmiddels al een tijdje geleden en ik ben helemaal om! Het is één van de bakgereedschappen die je écht moet hebben. Als ik er nu aan denk hoe ik soms geploeterd heb met het deeg, had me dat heel wat ergernis bespaard. Mijn kids hebben wel plezier gehad van mijn geploeter en als ik aan hun flauwe grappen terugdenk wanneer het rijzen niet ging zoals ik wilde, dan heb ik er toch wel fijne herinneringen aan. Eén ding is zeker; een rijsmandje is een superhandig hulpmiddel! Zeker voor de beginnende bakker.
De banneton
Voor degene die het nog niet kent zal ik even kort uitleggen wat het is. Een rijsmandje, oftewel een banneton, is een mandje waarin je je deeg laat rijzen of fermenteren. Eigenlijk heel logisch dus, want de naam zegt het al. Wat het gebruik van een rijsmandje zo fijn maakt is het feit dat het deeg op temperatuur blijft en niet uitzakt tot een slappe pudding omdat de vorm mooi behouden blijft.
Welke soorten rijsmandjes zijn er
Er zijn rijsmandjes in verschillende maten en vormen. Wil je een lang brood bakken zoals een batard? Dan gebruik je een lange banneton. Wil je een klein, rond brood maken? Dan pak je een kleine ronde banneton. Wil je een mooi groot rond brood bakken? .. Je begrijpt het al; neem dan een grote ronde variant. Je gebruikt simpelweg de vorm die je wil hebben, lekker makkelijk en zonder gedoe.
Natuurlijk materiaal
Onze rijsmandjes van Cleanbake zijn van natuurlijk riet. Dat ziet er niet alleen fraai en natuurlijk uit, het is ook duurzaam want het bakgereedschap gaat jaren mee en is biologisch afbreekbaar.
Naast mooi zijn ze ook heel praktisch. Aan de ronde structuur, de ringen, kun je namelijk goed hoeveel je deeg is gerezen. Mits je onthoudt tot welke ring het deeg kwam op het moment dat je begon met het rijsproces. En dat is een belangrijke tip, want ik weet uit eigen ervaring hoe frustrerend het is als je dat vergeet op te schrijven!
Het prepareren van een rijsmandje
Voordat je een rijsmandje voor de eerste keer gebuikt is het belangrijk hem goed te prepareren. Je doet dit door hem gelijkmatig licht vochtig te maken. Vervolgens bestrooi je het mandje met voldoende bloem en verdeel je dit gelijkmatig over het hele oppervlak. Als er overal een dun laagje bloem blijft ‘plakken’ schudt je het overtollige bloem eruit. Als je rijsmandje goed is gedroogd, is hij klaar voor gebruik. Iedere keer voor gebruik bestrooi je het mandje opnieuw met een laag bloem zodat je deeg niet blijft plakken. Ook is het van belang dat je je deeg goed op spanning brengt om het goed te laten rijzen. Na gebruik drogen en borstelen en hij is weer klaar voor een volgend ‘rijsavontuur’.
Nog meer gemak
Wil je je het prepareren besparen? Dan kun je kiezen voor een rijsmandvoering. Ik ben helemaal niet lui, maar hou er gewoon van als iets makkelijk gaat. En een voering is IDEAAL! De deeg-afstotende stof zorgt ervoor dat je deeg niet aan de stof blijft kleven en voorkomt schimmelvorming. Af en toe in de wasmachine; makkelijker kan het écht niet!
Rijsmandjes bestellen
Wil je ook zo’n handig mandje om je bakuitzet compleet te maken? Bij Broodbakshop bestel je eenvoudig het rijsmandje van je keuze en eventueel de bijpassende voering om het bakken van brood nog makkelijker én leuker te maken. En als je even geen brood bakt, gebruik je de prachtige mandjes gewoon als broodmandje op de ontbijt- of lunchtafel!
Anton Bouwensch
Geplaatst op woensdag 10 november 2021 11:37
Kwam er eindelijk toe om het te lezen en nu weet ik waarom die mandjes er zijn: niet alleen voor de vorm maar ook zoals hierboven. Ga het spoedig opnieuw proberen.
Tom Bouwensch
Toon meer