Sluiten
Team - Broodbakshop.nl - Woensdag 24 Januari 2014

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Het verschil zit in de mate van zeven ook wel builen genoemd. Vroeger werd het meel, nadat het op de molensteen gemalen was, in een zak (buil) gedaan en werd deze buil zo geschud dat alleen het fijnste meel door de zak heen viel. Het meel werd als het ware gezeefd door die zak, vandaar de naam 'gebuild'. Wat er aan meel uitviel was heel fijn gezeefd meel, dat bedoeld was voor de rijken. Wat achterbleef in de zak was grof meel voor de armen.

Bloem

Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel, de kern. Alle overige zemeltjes, vliesjes en oneffenheden worden er na het maalproces uitgezeefd. Hierdoor onstaat een wit graanpoeder. Dit witte graanpoeder noemen wij ‘Bloem’. Met bloem worden witte broden gebakken.

(Tarwe)meel

(Tarwe)meel is meel waarbij de zemelen en kiemen (de buitenkant van de graankorrel) gedeeltelijk uit het gemalen meel wordt gezeefd. De kleur van het meel is daardoor lichtbruin gekleurd, omdat naast de kern (bloem) van de graankorrel ook de zemelen en kiemen gedeeltelijk blijven bewaart. Met tarwemeel wordt bruinbrood gebakken.

Volkorenmeel

Naast bloem en (tarwe)meel bestaat er ook nog een derde variant. Het volkorenmeel. Wat volkorenmeel is, lees je in het artikel over volkorenmeel: Wat is volkorenmeel? Met Volkorenmeel wordt uiteraard volkorenbrood gebakken. Een erg gezonde broodsoort.

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »