Wat is Volkorenmeel?
Volkorenmeel wordt in zijn geheel gemaakt met het meel van de hele graankorrel. In het volkorenmeel zitten dus ook alle waardevolle voedingsstoffen uit de kiem en de zemel van de graankorrel. Dat maakt dat het bakken met volkorenmeel je (volkoren) brood tot een heel gezond brood maakt. Volkorenbrood is niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Dit komt omdat het brood dat gebakken is met volkorenmeel zelfs lichter van kleur kan zijn dan bruin- of meergranenbrood.
Fabeltje: Hoe donkerder, hoe gezonder
Je hoort vaak de stelregel: hoe donkerder het brood, hoe gezonder. Dit is echter een fabel. De kleur van brood zegt niets over de voedingswaarde ervan. Voor het bakken van brood wordt bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan gebruikt. Bloem is het vermalen binnenste van de graankorrel, ook wel de kern van de graankorrel genoemd. Voor het maken van volkorenmeel wordt de korrel in zijn geheel vermalen. In de kiem en zemel zitten namelijk de meeste goede voedingsstoffen. Pas dus als stelregel toe: hoe meer volkorenmeel gebruikt wordt in de bereiding, des te gezonder het gebakken brood.
Verschillende broodsoorten
Naast brood gebakken van volkorenmeel, volkorenbrood dus, zijn er nog meer broodsoorten te noemen. Hieronder een klein overzichtje.
Bruinbrood of tarwebrood
Dit is een brood gebakken met een combinatie van bloem en volkorenmeel. Het is dus eigenlijk een mix van witbrood en volkorenbrood.
Witbrood
Dit is een brood gebakken van bloem. Witbrood heeft een mindere voedingswaarde dan bruinbrood en volkorenbrood. Dit komt natuurlijk omdat de zemel en de kiem niet mee gemalen worden. De goede voedingsstoffen blijven dus achter en worden niet gebruikt.
Meergranenbrood
Het woordje ´meer´ geeft al de indruk van de gebruikte ingrediënten voor het bakken van dit type brood. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere graansoorten om dit type brood te bakken. De voedingswaarde van meergranenbrood kan verschillen omdat de verhouding bloem en volkorenmeel kan verschillen per brood